Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Soud zprostil obžaloby oba muže v kauze brutální vraždy z roku 2008

Bez trestu vyvázli u plzeňského krajského soudu bývalý policista Martin N. a vyhazovač z diskotéky Aleš Š. Oba čelili obžalobě z brutální vraždy šestadvacetiletého muže z roku 2008, který zemřel na následky usmýkání za vozidlem. Jako velmi nevěrohodnou a nedostačující pro odsouzení označil soud výpověď utajeného korunního svědka.

Podle soudu judikatura dovozuje, že výpověď utajeného svědka nemůže být výhradním či převážným podkladem pro rozhodnutí o vině. Verdikt není pravomocný, žalobce se proti němu odvolal. Podle obžaloby pachatelé nejprve muže zbili, potom ho těžce zraněného přivázali za nohy pomocí lana za osobní automobil a více než dva kilometry ho smýkali po silnici. Naprosto zohavené tělo pak nechali ležet u silnice, kde muž zemřel v nepředstavitelných bolestech na devastující mnohočetná poranění.

Jen pro jedince se silným žaludkem bylo, když státní zástupce podrobně líčil devastující zranění, které mladý muž utrpěl v důsledku smýkání za autem. Při výprasku utrpěl nejprve zlomeninu stehenní kosti a řadu dalších zranění, vzhledem k opilosti neměl šanci se bránit. Na začátku smýkání byl při vědomí. Na konci utrpení mělo jeho tělo na mnoha místech obroušené kosti, rozsáhlou ztrátu tkáně, utrpěl pohmoždění mozku, otok mozku i plic. Zemřel v nepředstavitelných bolestech.

Obžalovaní od začátku tvrdili, že s vraždou nemají nic společného. Před soudem poprvé stanuli až loni v červnu, více než deset let od vraždy. Policie Martina N. vyšetřovala v souvislosti s případem už krátce po vraždě. Pro jeho obvinění ale chyběly důkazy a policie pak věc odložila.

Nový zásadní důkaz se objevil zhruba před dvěma lety, kdy se přihlásil svědek. U soudu opakovaně vypověděl, že v kritickou noc viděl auto s oběma muži a dalším neznámým člověkem, jak po cestě u přehrady vláčí za vozem tělo. Tehdy se prý domníval, že je to nějaká legrace a postava je jen nějaká figurína. Svědek vypovídal jako utajený a pod smyšleným jménem Josef Nový. Právě jeho svědectví a identifikace obou mužů byly zcela zásadní pro jejich obžalobu. K výpovědi se odhodlal až po deseti letech, neboť se prý dříve bál, protože Martin N. byl obávaným policistou. Také se v něm prý jako ve věřícím člověku hnulo svědomí. Obžalovaní strávili po zadržení v roce 2018 ve vazbě 17 měsíců, nyní byli souzeni na svobodě.

Výpověď klíčového utajeného svědka je ale podle soudu velmi nevěrohodná. Velmi pochybné podle soudce Tomáše Boučka bylo, že svědek nedokázal například věrohodně vysvětlit, proč se rozhodl oznámit vše až po takové době. "Svědek také uváděl spoustu nepřesných a nevěrohodných informací. Soud má velké pochybnosti o tom, že viděl, že vozidlo táhlo štíhlého mladého muže. Není možné, aby v noci ve zpětném zrcátku někdo rozpoznal, že je za autem tažen štíhlý mladý muž,“ popsal jednu z výhrad k výpovědi svědka soudce.

Kromě této výpovědi, která ale podle soudce nemůže sloužit jako jediný důkaz o vině, měl soud k dispozici pachovou stopu. Už při vyšetřování v roce 2008 policie našla na těle mrtvého pachovou stopu Martina N. Tehdy to nestačilo k jeho obvinění a jako důkaz o vině nemůže sloužit ani nyní, řekl soudce Bouček. Pachové stopy podle něj mohou být jen doplňkem uceleného řetězce důkazů, ne hlavním důkazem. Stopa jen ukazuje, že obžalovaný mohl přijít do fyzického kontaktu s poškozeným, ale nepotvrzuje jeho podíl na mužově smrti.

Důvodem hrůzného činu měla být podle obžaloby žárlivost! Policista Martin N. nemohl přenést přes srdce, když jeho tehdejší přítelkyně a současná manželka tančila na diskotéce se svým kolegou z práce. Obžalovaný připustil, že pozdější oběť potkal v jednom baru, kde ho viděl ve stavu značné opilosti. Když prý mladý muž upadl z barové stoličky, pomáhal ho zvednout. Odtud prý také pochází pachová stopa. Z baru pak měl Martin N. odejít na diskotéku, kde se potkal se svojí přítelkyní. „Společně jsme se tam bavili, domů jsme odešli spolu,“ řekl obžalovaný a odmítl, že by na této diskotéce potkal i spolupracovníka jeho přítelkyně.

"Od začátku bylo jasné, že ten utajovaný svědek lže. Nechápu, proč jsme byli tak dlouho zadržováni a proč vůbec jsme s tímto případem spojováni,“ řekl po odchodu z jednací síně Martin N. Nedomnívá se, že motivem svědkovy výpovědi byla snaha konkrétně jeho i kamaráda poškodit. "Ale spíš jeho trestní minulost, možná, že za to požadoval nějaké úlevy," řekl o svědkovi, který je sám policií obviněný mimo jiné z podvodu.

Hrůzný čin se stal už v listopadu 2008, ale dvojici pachatelů zadržela policejní zásahová jednotka až v roce 2018. Do té doby si oba muži žili poklidným životem, i když všichni v Aši byli přesvědčeni o tom, že vraždu mají mít na svědomí právě oni. Od začátku totiž patřili mezi hlavní podezřelé, byli ve vazbě, ale chyběly důkazy. Policie proto věc odložila a oba muži se dostali na svobodu. Mezitím obávaný Martin N. odešel od policie a otevřel si v Aši kiosek s občerstvením, kterému místní neřekli jinak než „Bouda u vraha.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky soud, vražda, bývalý policista, mladíka usmýkali za autem, zproštění obžaloby, výpověď, policie,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zprostil obžaloby oba muže v kauze brutální vraždy z roku 2008  |  Krimi  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.