Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje nové očkovací centrum v areálu krajského úřadu

Karlovarský kraj chce podpořit očkování proti covidu-19 tím, že rozšíří nabídku očkovacích míst. Kromě znovuobnovených center v Chodově a v Mariánských Lázních chce posílit očkování také v Karlových Varech. Vzniknout by tam mělo již druhé centrum, a to v areálu krajského úřadu. Místo v obchodním centru Varyáda je v posledních týdnech přetížené. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) apeluje také na praktické lékaře, kteří se k vakcinaci dosud nepřipojili, aby začali očkovat.

„Jsme schopni navýšit kapacitu očkování v celém regionu v našich očkovacích místech úpravou provozní doby. V tom nejvytíženějším už k tomu došlo v obchodním centrum Varyáda, kde jsme prodloužili provozní dobu a zavedli jsme víkendové služby," řekl hejtman Petr Kulhánek. Očkovací centrum ve Varyádě má sice dostatek personálu i vakcín, naráží ale na omezené prostory. Zatímco v září bylo zájemců kolem 50 denně, momentálně tam zdravotníci očkují až 300 lidí denně.

S novým očkovacím centrem se počítá v depozitáři knihovny v areálu krajského úřadu. Podle hejtmana jsou tam vyhovující prostory, k dispozici je tam velký sál s nábytkem a zázemím. Karlovarská krajská nemocnice, která očkovací centra provozuje, je schopna zajistit dostatečný počet zaměstnanců. S otevřením centra se počítá do dvou týdnů.

Obě očkovací centra v Karlových Varech budou fungovat paralelně. Podle hejtmana by jedno mohlo být vyčleněné pouze pro registrované a druhé pro neregistrované zájemce.

V Karlovarském kraji se do vakcinace zapojila zhruba polovina praktických lékařů, tedy asi 60. Ostatní lékaře odrazuje zejména velká administrativní zátěž. „Jejich podíl na celkovém počtu očkovaných je zhruba na úrovni 18 procent, což je podle našeho pohledu nedostatečné. Pokud se zapojí alespoň část z té druhé poloviny, tak to výrazně podpoří naši (očkovací) kapacitu," uvedl hejtman.

K povinnému očkování určitých profesních skupin se hejtman staví kladně. „Myslím si, že jsou sektory, kde by povinné očkování mělo být zavedeno, a to jsou ty kritické, to znamená zdravotnictví, sociální služby a pedagogové," uvedl Kulhánek.

Zájem o očkování v regionu s více než 290 000 obyvateli roste. Podle hejtmana je očkovaných asi 68 procent obyvatel starších 16 let, zájem je především o posilovací dávky, ale opět i o první dávky. Zdravotníci od začátku očkování podali v kraji 344 494 dávek vakcín, očkovali 171 421 lidí. Očkování má ukončeno 156 451 lidí. Očkování posilující, třetí dávkou má 16 622 lidí.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Karlovarský kraj, krajský úřad, očkovací centrum, Petr Kulhánek, Karlovy Vary, Starostové a nezávislí, Mariánské Lázně, Chodov, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje nové očkovací centrum v areálu krajského úřadu  |  Koronavirus  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.