Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zastaví směrnice přivýdělky na digitálních platformách?

Evropská unie připravuje směrnici, která omezí flexibilitu výdělků na digitálních platformách. Paternalismus evropských politiků má zřejmě cnostné cíle. Doplatí na to ale především ti, kteří si na platformách přivydělávají, a ti, kteří je využívají jako příjmový kanál pro svůj byznys, zejména v gastronomii.

Autor je ekonom, působí jako výkonný ředitel Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Na půdě Evropské unie se i ve čtvrtém adventním týdnu usilovně pracuje. Jednou z projednávaných změn je i Platform Work Directive (PWD), tedy směrnice regulující smluvní vztahy mezi digitálními platformami a jejich spolupracovníky, nejčastěji se jedná o kurýry, poslíčky nebo řidiče. Ti jsou momentálně tzv. gigové; svou práci nabízí v čase, který se hodí jim, a jsou placení za jednotlivé úkony (gigy). To se povětšinou kryje se statusem osoby samostatně výdělečně činné. Dle směrnice by měl ale mít každý právo požádat o status zaměstnance a digitální platforma by mu měla tento požadavek umožnit.  

Ačkoliv zástupci Evropského parlamentu deklarují, že „nejsou proti inovacím a změnám, které přináší moderní ekonomika“, dělá to dojem, že chystaná regulace plyne z nepochopení budoucí podoby trhu práce v sektoru služeb. Argumentace v bruselských chodbách je samozřejmě založena na deklaraci ochrany platformních zaměstnanců a heslech typu „Každý si zaslouží práva zaměstnance.“ nebo “Stop zneužívání jedinců velkými korporacemi!“  Ale nic nemůže být vzdálenější realitě! Lidé si skrze digitální platformy nevydělávají proto, že by je k tomu někdo donutil s pistolí u hlavy. Ale do gig ekonomiky se zapojují, protože je to pro ně výhodné – přináší jim to výdělky spojené s významnou flexibilitou.

Studie Copehnagen Economics uvádí, že pro 72 % z více než 16tisícového analyzovaného vzorku kurýrů z celé Evropy je přivýdělek na platformě doplňkem k jiné činnosti, nejčastěji ke studiu nebo jiné práci. Kurýři tráví přivýdělkem v průměru 23 hodin týdně na jedné nebo více platformách (s velkými výkyvy – pracují, když mají čas nebo potřebují peníze), a vydělají si v hrubém přes tisíc euro měsíčně. Což je paradoxně o pětinu více, než kolik (v hrubém) zajišťuje EU stanovenou minimální mzdou pro zaměstnance. 

Pokud se na celou debatu podíváme s odstupem, paternalistická ochrana „chudáků kurýrů“ může mít reálně jen tři důvody:

Tím prvním je ukázat digitálním platformám, kdo je tady pán. Někteří lidé v bruselských strukturách, a není jich úplně málo, jen těžko rozdýchávali disruptivní nástup digitálních platforem, masivní růst a fenomenálních úspěch na straně nabídky i poptávky bez toho, aniž by počkaly, až jim Evropská unie připraví konzultace, směrnice a vyhlášky. Jak mi před lety řekl jeden europoslanec, „všechny ty Ubery, Airbnb, Wolty a Bolty si myslí, že si můžou dělat, co chtějí, ale nás nikdo obcházet nebude!“. Podobný názor bezpochyby konvenuje zájmovým skupinám, kterým platformy narušily obchodní modely, a proto tento ohýnek s chutí rozfoukávají.

Druhým důvodem, o poznání pragmatičtějším, je stará dobrá snaha vice zdanit platformní práci, a tvářit se při tom, že je to pro dobro vykořisťovaných lidí. Daňová zátěž zaměstnanců je bezpochyby vyšší než osob samostatně výdělečně činných a bezpochyby to má svoji logiku. O poměru zdanění se můžeme přít jindy. Problém je, že regulace významně přibrzdí tento rostoucí segment ekonomiky, který pomáhá nejen kurýrům, ale i jiným odvětvím, jako je gastronomie, kultura nebo doručovatelské služby. Čistý ekonomický (fiskální) dopad je v takovém případě to první, co ekonoma zajímá listováním dopadové analýzy regulace. Tu by Česká republika měla mít k dispozici pro zaujmutí pozice k unijnímu návrhu. Já jsem ji nedohledal, samozřejmě nemusím vědět o všem, ale existuje vůbec? Pokud by tedy mělo výt cílem z platforem vyždímat víc daní, dalo by se to určitě udělat tak, aniž by to zlikvidovalo podstatu digitálních platforem a pozitivní charakteristické znaky, které platformy do ekonomiky přinášejí.  

Třetím důvodem může být skutečná víra v to, že je potřeba ochránit lidi spolupracující s platformami. To by bylo asi nejděsivější zjištění. Podle květnového průzkumu výzkumu agentury Taloustutkimus v 15 zemích EU na téměř sedmi tisících kurýrech slyšelo o směrnici PWD jen 23 % lidí pracujících pro platformy. Když jim byla vysvětlena podstata, 82 % deklarovalo, že si nepřejí regulaci jejich smluvního vztahu s platformou. Při přechodu na status zaměstnance by 78 % kurýrů přestalo spolupracovat, hlavně proto, že by nedokázali zaměstnanecký status skloubit s jejich aktuální životní situací. To potvrzuje i Copenhagen Economics, podle kterého by z platforem odešlo 75 tisíc kurýrů, kteří si na platformách pro sebe a své domácnosti vydělávají zhruba 800 milionů eur ročně.

Inflace a ekonomická stagnace české ekonomiky se podepisují na hospodaření českých domácností. Ty, které vlivem růstu cen potravin, léků, cen energií nebo úrokových sazeb finančně nevychází, mohou díky platformám krátkodobě, flexibilně a nepravidelně přivydělávat peníze. Buď jim zajišťují vykrývání nepoměru mezi příjmy a výdaji nebo budují finanční zdroje na „výdajové milníky roku“, jako je dovolená na horách, letní dovolená nebo Vánoce. Statistiky platforem tento nárazový zájem o přivýdělky dlouhodobě potvrzují. Pokud by tedy Česká republika měla k PWD přijímat pozici, měla by ji postavit na robustní dopadové analýze národních zájmů. To ostatně platí univerzálně pro jakoukoliv směrnici EU…

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Evropská unie, ekonomika, regulace, Národní ekonomická rada vlády, Česko, Centrum ekonomických a tržních analýz, ekonom, Evropský parlament, Evropa, Airbnb

KOMENTÁŘ: Zastaví směrnice přivýdělky na digitálních platformách?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.