Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Očima Tomáše Zdechovského: Za hajlování dostal bulharský europoslanec flastr 2 000 euro. Není to málo?!

To takhle nasupeně odcházíte z jednacího sálu Evropského parlamentu, když tu si v půli cesty vzpomenete, že jste se zapomněli rozloučit. Rychle se otočíte, vymrštíte natáhnutou pravou ruku do úrovně očí a následně mizíte ve spletitých chodbách europarlamentu. Podobně své chování posléze ospravedlňoval bulharský europoslanec Angel Džambazki. Pro zcela jasný nacistický pozdrav však neměli kolegové v sálu žádné pochopení. Od předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsoly vyfasoval za odporné gesto pokutu 2 028 euro.

Autorem textu je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Co Džambazkého tak rozčílilo?

Poslance Bulharského národního hnutí, což je krajně pravicové a ultranacionalistické uskupení, pobouřilo rozhodnutí Soudního dvora EU, které de facto potvrdilo spuštění mechanismu ochrany evropských peněz, pokud Maďarsko a Polsko nebudou dodržovat principy právního státu.

Stál jsem zrovna u pultíku s mikrofonem, když mou řeč Džambazki přerušil hlasitým výkřikem, který následně doprovodil hajlováním. Každému v sále zatrnulo, protože tohle na půdě Evropského parlamentu rozhodně nečekáte. Nikdo ale nezpochybňoval gesto, které Džambazki předvedl.

Disciplinární řízení a flastr

Předsedkyně europarlamentu Metsola okamžitě zahájila disciplinární řízení proti Džambazkému v souladu s článkem 176 jednacího řádu Parlamentu. Podle ní poškodil důstojnost a pověst Evropského parlamentu. Bylo to nejodpornější vyjádření nesouhlasu, které jsem za svou dosavadní politickou kariéru viděl.

Na plenárním zasedání ve Štrasburku oznámila tento týden Metsola, že bulharský poslanec přijde o šest náhrad v celkové výši 2028 euro. Vyslala tak jasný vzkaz, že podobné projevy extremismu nebudeme v Evropském parlamentu tolerovat. Toto gesto patří do nejtemnější kapitoly našich dějin a tam by mělo zůstat.

Není to málo?

Osobně si myslím, že Džambazki měl přijít alespoň o celý měsíční plat. Jeho „omluvný“ e-mail kolegům nepůsobil příliš uvěřitelně. Místo aby si posypal hlavu popelem, svalil vinu na média, která z toho prý schválně udělala senzaci. K jeho smůle však hajlování zachytily kamery v sále a každý se tak může podívat na to, co předvedl.

Pokuta 2 028 euro mi proto připadá jako slabé varování, které by mohlo podobně smýšlející europoslance od takovýchto gest v budoucnu odradit. V kontextu aktuální ruské invaze na Ukrajinu, jejímž cílem je území svého souseda „denacifikovat“, se nacistický pozdrav jeví obzvlášť odporně!

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL, komentář, Ukrajina, válka, Evropský parlament, europoslanec, Soudní dvůr Evropské unie, Polsko, ruská invaze na Ukrajinu, Maďarsko, Štrasburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očima Tomáše Zdechovského: Za hajlování dostal bulharský europoslanec flastr 2 000 euro. Není to málo?!  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.