Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak si vybrat ten správný investiční fond? Zaměřte se na tyto věci

PR článek

Uvažujete o uložení svých financí do investičního fondu? Učiňte tak s rozvahou a celou transakci nejprve důkladně promyslete. Můžete tak snížit riziko, a dokonce dosáhnout vyššího výnosu.

Kdo bude váš fond spravovat?

Jedna z prvních otázek, kterou byste si měli klást, je, kdo bude váš fond spravovat. Na trhu je totiž nepřeberné množství investičních fondů. Investici do nich nabízejí různé společnosti, za kterými stojí různé osoby.

Z toho plyne, že není investiční fond jako investiční fond. Portfolio aktiv (akcie, nemovitosti, dluhopisy apod.), které jednotlivé fondy obsahují, se může zásadně lišit. Proto na trhu narazíte na více či méně důvěryhodné fondy. Zatímco některé lze směle doporučit, jiným byste se měli obloukem vyhnout.

Pokud se v problematice nevyznáte, chybu pravděpodobně neuděláte s fondy, které nabízejí renomované investiční a bankovní společnosti. V případě menších soukromých fondů si nezapomeňte ověřit, jakých výsledků fond v minulosti dosáhl a jací lidé za ním stojí.

Jaké očekáváte zhodnocení?

Existují konzervativnější fondy, jejichž úkolem je ochránit vaše finance před inflací, stejně jako „odvážnější“ investiční fondy, které nabízejí zhodnocení výrazně zajímavější.

Ve světě investic ale vždy platí, že vyšší potenciál zhodnocení je vykoupen rostoucím rizikem poklesu hodnoty vložených prostředků. Nenechte se proto ošálit marketingovými slogany a investiční fond vybírejte racionálně s chladnou hlavou.

Začínající investoři by měli volit spíše konzervativnější tituly se zhodnocením mezi 5 až 10 % ročně. Prostředky v tom případě primárně chráníte před inflací, případně dosáhnete mírného reálného zhodnocení. Nečekejte zázraky přes noc, nejlepších výsledků dosáhnete v dlouhodobém horizontu. Obrňte se proto trpělivostí.

Jak investici načasovat?

Mnoho začátečníků hledá „správnou chvíli“ na investici, kdy do různých aktiv jednorázově vloží velké objemy prostředků.

Jednorázové investování velké části úspor ale zvyšuje riziko jejich ztráty kvůli špatnému načasování. Pokud totiž investujete „ve správnou chvíli“, pravděpodobně dosáhnete vyššího zhodnocení. Stejně tak ale můžete do investičního fondu vložit finance v době, kdy jsou trhy „nahoře“ a výkonnost tak výrazně ovlivníte negativním směrem.

Existují proto metody, jak toto riziko eliminovat. Jednou z nejvyužívanějších metod je pravidelné investování (např. na měsíční bázi). Díky tomu dosáhnete průměrného výnosu – nakoupíte jak v době, kdy je na burze pozitivní sentiment, tak v době, kdy hodnoty aktiv klesají.

Ohodnoť článek

Štítky investiční fond, finance, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak si vybrat ten správný investiční fond? Zaměřte se na tyto věci  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.