Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaké existují druhy pracovních úvazků?

PR článek

Svět jde stále kupředu a pracovní trh nezůstává pozadu. Kromě tradičního, hlavního pracovního poměru se vyrojily další formy pracovněprávních vztahů. Víte, jaké to jsou?

Během pohovoru se každý pídí po výši čisté mzdy, dovolené nebo benefitech. Do budoucna se vám ale může hodit i informace o tom, jaké váš zaměstnavatel nabízí možnosti úvazků.

Plný pracovní úvazek

Nejčastějším typem úvazku zůstává hlavní pracovní poměr, kdy zaměstnanec dochází do zaměstnání a odpracuje zpravidla 40 hodin týdně. K tomu získá minimálně 20 dní dovolené, nárok na nemocenskou, mateřskou a další výhody.

Zkrácený pracovní úvazek

Zkrácený neboli částečný pracovní úvazek je prakticky snížený úvazek plný. Běžně se setkáte s polovičním, třetinovým nebo čtvrtinovým. Zaměstnanec na zkrácený pracovní úvazek má stejná práva a povinnosti jako v případě plného úvazku. Získá ale nižší čistou mzdu a méně dovolené.

Sdílené pracovní místo

V zásadě jde o práci na zkrácený pracovní úvazek, kdy se na jednom pracovním místě střídá více zaměstnanců. Společně tak odvedou práci, kterou by jinak zastal jeden zaměstnanec na plný pracovní úvazek.

Práce z domova

Práce z domova neboli home office není přímo typem úvazku, ale stále více zaměstnavatelů ji nabízí jako benefit v rámci plných nebo zkrácených úvazků. Zpravidla ji vykonávají lidé, kterým k práci stačí stabilní internetové připojení, počítač a telefon.

Zaměstnanec díky práci z domova ušetří čas a náklady na dojíždění. Zaměstnavateli se na druhé straně sníží náklady spojené s pobytem zaměstnance v kanceláři.

A jak je to se mzdou?

Ať už jde o jakýkoliv typ úvazku, každý zaměstnavatel vypočítává mzdu jinak. Pokud tedy budete chtít znát její přesnou výši, zeptejte se napřímo.

Dnes se ale často uvádí mzda pouze v hrubém. Pro výpočet čisté mzdy můžete využít internetovou kalkulačku.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay

Štítky mzda, práce na dálku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké existují druhy pracovních úvazků?  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.