Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Karlovarská krajská nemocnice investuje do lepší onkologické péče 200 milionů korun

Zhruba 200 milionů korun investuje Karlovarská krajská nemocnice (KKN) do zlepšení péče o onkologicky nemocné pacienty. Významná část peněz poslouží na nákup nových přístrojů, lineárního urychlovače a speciálních tomografů, které slouží pro diagnostiku a léčbu pacientů s rakovinou. Připravuje se i rekonstrukce onkologického oddělení v Nemocnici Cheb, které je jediným lůžkovým onkologickým oddělením v kraji, kde zatím není Komplexní onkologické centrum. Dlouhodobým cílem ale je jeho postupné vybudování. Podle odhadů by to mohlo být kolem roku 2030.

Projekt Zlepšení onkologické péče v Karlovarském kraji je financován Evropskou unií z Nástroje pro oživení a odolnost prostřednictvím Národního plánu obnovy ČR a má za cíl zvýšit kvalitu a dostupnost onkologické péče v Karlovarském kraji, regionu, který dlouhodobě trpí sníženou dostupností komplexní onkologické péče. „Projekt v současnosti úspěšně probíhá, přičemž již byly realizovány veřejné zakázky na dodávky přístrojů – Lineární urychlovač, Plánovací CT a PET/CT. V současné době se připravuje veřejná zakázka na rekonstrukci oddělení onkologie pavilonu C v Chebu," uvedla mluvčí KKN Markéta Singerová

Přístroj PET CT v sobě kombinuje pozitronovou emisní a počítačovou tomografii a slouží k přesné diagnostice. Pořízením PET CT by se čekací doby na toto vysoce specializované vyšetření měly zkrátit ze současných dvou až tří měsíců na dva až tři týdny. Předpokládaná pořizovací cena přístroje je podle Singerové zhruba 67 milionů korun bez DPH.

„Pořízení moderního lineárního urychlovače umožní ozařování i diagnóz spojených s dechovými exkurzemi, například levostranné nádory prsní žlázy. To zvýší počet pacientek, které budou moci podstoupit terapii přímo v regionu. Dojde také k instalaci moderního plánovacího CT, které umožní sdílení plánovacích schémat," uvedla mluvčí KKN. Lineární urychlovač ale přijde podle odhadů na 76 milionů korun bez DPH, plánovací CT na asi 15 milionů korun bez DPH. Všechny přístroje se ale v soutěži kupují i s náklady na servis, který vyjde také v řádech desítek milionů korun.

Rozsáhlá rekonstrukce onkologického oddělení nemocnice v Chebu pak bude zahrnovat modernizaci, která zvýší komfort pro pacienty i zaměstnance. Rekonstrukce by měla začít zřejmě v příštím roce. „V současné době je už vysoutěžené zpracování projektu a předpokládáme, že ještě letos bychom mohli společně s Karlovarským krajem vypsat soutěž na dodavatele. Společný postup je z toho důvodu, že kraj plánuje v pavilonu vybudovat zubní kliniku," upřesnila Singerová.

Onkologická péče v KKN se odehrává v úzké spolupráci s Fakultní nemocnicí Plzeň, ale i dalšími odborným,i pracovišti, jako je například Nemocnice Bulovka. „Projekt Zlepšení onkologické péče v Karlovarském kraji je konkrétním krokem ke zvýšení dostupnosti a kvality onkologické péče, která je v našem regionu nezbytně nutná. Věříme, že tento projekt přinese výrazné zlepšení na všech úrovních, od primární diagnostiky, přes terapii až po následnou dispenzarizaci,“ uvedl generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

V rámci podpory onkologické péče v kraji se také podařilo letos v červenci plně zprovoznit onkologickou ambulanci v areálu nemocnice v Karlových Varech, včetně plnohodnotného podávání chemoterapie. Spolu s pracovištěm v Chebu se tak stává základem budoucího centra onkologie v Karlových Varech. To by mělo vzniknout na místě současného pavilonu G karlovarské nemocnice, který se už začíná bourat. Kromě stavební části ale bude nutné pro zřízení komplexního onkologického centra vytvořit i podmínky pro jeho fungování, personální a další.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky nemocnice, rakovina, Karlovarský, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská krajská nemocnice investuje do lepší onkologické péče 200 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.