Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z peněz EU půjde 3,6 miliardy korun na onkologii, vznikne centrum v Karlovarském kraji

Z peněz EU půjde téměř 3,6 miliardy korun na podporu české onkologie a hematoonkologie. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Ze zveřejněných dokumentů vyplývá, že podporu získá Motolské onkologické centrum v Praze, počítá se i se vznikem komplexního onkologického centra (KOC) v Karlovarském kraji, které bude zaštiťovat plzeňská fakultní nemocnice. Celkově do oblasti zdravotnictví půjde z Národního plánu obnovy zhruba 12,4 miliardy korun.

"Podporován bude rozvoj precizní a personalizované medicíny zahrnující včasnou diagnostiku, cílenou léčbu a personalizovanou podpůrnou péči. Do konceptu precizní medicíny spadá zejména teranostika, pokročilé zobrazovací metody, individualizované buněčné a genové terapie a moderní radioterapeutické přístupy," píše se v tiskové zprávě.

Podporu na rozvoj diagnostiky a léčby s pomocí inovativních technologií mohou získat komplexní onkologická centra nebo centra vysoce specializované hematoonkologické péče. Na KOC v Karlovarském kraji je vyčleněno 200 milionů korun, 240 milionů korun na další rozvoj onkologie v Motole a 3,1 miliardy korun na pro další onkologická a hematoonkologická centa.

Podle materiálu se počítá se 217,9 miliony korun pro každou z fakultních nemocnic (FN) mimo Prahu a Brno, dohromady 400 milionů Kč pro dvě brněnské FN a 298 milionů Kč dohromady pro pražské Všeobecnou FN, Thomayerovu FN a Bulovku. Necelých 148 milionů Kč je vyhrazeno také pro osm krajských nemocnic v Liberci, Ústí nad Labem a Chomutově, Jihlavě, Českých Budějovicích, Pardubicích, Zlíně a Novém Jičíně. Po 64 milionech Kč pak pro pražskou Homolku, ÚVN a Proton Therapy Center.

"Regionálně však vysoce specializovaná péče stále chybí v Karlovarském kraji, který vykazuje vyšší úmrtnost na onkologická onemocnění oproti průměru České republiky," píše se v dokumentu.

V Karlovarském kraji zamíří peníze podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) na obnovu přístrojového vybavení a stavební úpravy lůžkové části stávajícího onkologického pracoviště v Chebu. Výměnu tam čeká také jediný lineární urychlovač v kraji, jeho životnost by měla skončit letos. Počítá se také se zakoupením přístroje na onkologické pracoviště v Karlových Varech.

V Motole půjdou peníze na vybavení vědeckého a diagnostického centra, které bude součástí nové budovy. V ostatních nemocnicích bude podpořeno mimo jiné navyšování kapacit molekulárně biologických metod, které umožní personalizovanou cílenou terapii včetně buněčné a genové léčby nádorů.

Žadatelé se musí o peníze přihlásit v ministerstvem zveřejněných výzvách do poloviny září, čerpat je mohou na rekonstrukce či dostavby nebo pořízení nového přístrojového a dalšího vybavení nebo informačních technologií. Projekty musí být ukončené do března 2026.

Za zhruba polovinu peněz vyčleněných v NPO na zdravotnictví, 6,3 miliardy korun, vzniknou čtyři nové budovy - dvě v pražské Fakultní nemocnici (FN) Motol a další v Brně ve fakultní nemocnici v Bohunicích a Masarykově onkologickém ústavu. Stát bude muset najít v rozpočtu dvě miliardy korun na spolufinancování těchto evropských projektů.

Peníze z NPO ministerstvo využije také na digitalizaci systému postgraduálního vzdělávání lékařů a další rozvoj onkologických preventivních programů včetně propagační kampaně. Lékařské fakulty se budou moci hlásit o peníze na rozvoj svých simulačních center a poskytovatelé následné péče na rehabilitaci pacientů po kritických stavech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky onkologické centrum, podpora české onkologie a hematoonkologie, prostředky EU, peníze z EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z peněz EU půjde 3,6 miliardy korun na onkologii, vznikne centrum v Karlovarském kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.