Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Karlovarském kraji je šest hospiců. Místa je dost, tvrdí úřad

V Karlovarském kraji působí pět poskytovatelů mobilní hospicové péče a jeden kamenný hospic. Jediný pobytový hospic v kraji je v Zařízení následné rehabilitační a hospicové péče Rehos v Nejdku. Má 23 lůžek a podle ředitelky Olgy Pištejové je jeho kapacita dostatečná pro celý region. Karlovarský kraj každoročně hospicům přispívá na provoz i na vybavení.

Na území kraje je pět poskytovatelů hospicové péče, které zajišťují péči lidem na sklonku života a nevyléčitelně nemocným v bydlišti pacienta. Jde o STŘÍPKY a DOP-HC v Sokolově, Agenturu domácí péče HOME CARE a Pavla Andrejkivová - LADARA v Karlových Varech a Hospic Sv. Jiří v Chebu. Kraj by jim měl letos přispět 3,4 milionu korun. Dotace jsou ještě ve schvalovacím řízení, ale vzhledem k tomu, že částka pro tento rok není překročena, bude schválena i v této výši, řekla Jitka Čmoková z krajského úřadu.

Dotační program na podporu provozování domácí hospicové péče vyhlásil Karlovarský kraj v roce 2017 a vyčlenil na něj tři miliony korun. Každý z žadatelů mohl původně získat dotaci 500 tisíc korun. Od minulého roku ale mohou mobilní hospice získat dvě části dotace, a to pevnou část ve výši 500 tisíc korun určenou pro každého poskytovatele, a motivační část, která je závislá na personálním zabezpečení zdravotních služeb a počtu klientů. Motivační část dotace může dosáhnout až 400 tisíc korun, uvedla Čmoková.

Pro žadatele jsou vyhlášeny také dotační programy pro sociální věci, a to na pomůcky či automobily. Poskytovatelé mohou žádat o dotace i příslušné městské úřady, pod které spadají. U Hospice Sv. Jiří je to Cheb a také Plzeňský kraj, jehož obyvatelům hospic také poskytuje služby. Peníze se snaží získat také prostřednictvím sponzorských darů či charitativních akcí.

Kamenný hospic v Nejdku funguje v Karlovarském kraji od roku 2018. Stavba tehdy vyšla na 78 milionů korun. Do té doby byl kraj jedním ze dvou regionů v republice, kde tato služba chyběla. V kraji sice některé nevládní organizace paliativní péči pro nevyléčitelně nemocné pacienty poskytovaly, ale jen formou mobilního hospice.

Rehos hospodaří s finančními prostředky získanými z rozpočtu zřizovatele, penězi získanými vlastní činností, příspěvky a dary fyzických či právnických osob. Podle ředitelky je financování dostatečné. Na hospicovou péči má vyčleněných 23 lůžek, v případě převisu umístí pacienty na ostatní lůžka v zařízení. Pacienty přijímají bez čekání. Pobyt zde vyhledávají lidé z Karlovarského kraje i mimo něj. I když lidé do zařízení volají denně, daří se poptávku uspokojit, uvedla ředitelka.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Hospic, Karlovarský, Statistika, Dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji je šest hospiců. Místa je dost, tvrdí úřad  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.