Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Karlovarská nemocnice provedla první zákrok s mimotělním okysličováním krve

Kardiocentrum krajské nemocnice získalo moderní přístroj ECMO, který může pomoci zachránit život pacientům se špatnou funkcí srdce a plic. Jeho využití se očekává zhruba ve dvaceti případech ročně. První pacient už odešel z nemocnice domů.

První výkon s mimotělním okysličováním krve provedli lékaři kardiocentra v Karlových Varech. Ti tak poprvé použili nový přístroj zvaný ECMO, který jim umožní léčit pacienty s nemocným srdcem a plícemi.

„Přístroj nahrazuje čerpací funkci srdce, rozhání a okysličuje krev, která obchází plíce. Z pohledu náhrady činnosti srdce, se dá ECMO použít při akutních stavech. Tím je například infarkt, kdy nepracuje velká část srdečního svalu a nestačí to na prokrvení orgánu. Použijeme ho ale i při plánovaných zákrocích. Při náhradě činnosti plic jsou to zejména akutní zápaly plic, kde nestačí plicní ventilace,“ vysvětlil primář karlovarského kardiocentra Alexandr Schee.

Pacient, u kterého se první výkon v Karlových Varech prováděl, měl velmi snížený výkon srdce a jedinou tepnu, kterou bylo potřeba opravit. „Napojením na nový přístroj jsme získali čas, abychom tu tepnu spravili. To se podařilo a sedmašedesátiletý pacient odešel po několika dnech domů. Zákrok byl prováděn za plného vědomí pacienta,“ uvedl lékař Marian Bystroň, který zákrok prováděl.

Napojení pacienta na ECMO je přes tříslo, kdy jedna kanyla nasává krev, odvede ji do přístroje, který ji okysličí a druhou kanylou ji vede zpět do těla. Pacient může být na přístroj napojen i několik dní. Maximum je podle lékařů deset dní. „Není to spásné zařízení a nemysleme si, že nám lidé přestanou umírat. Je to určeno pro pacienty v ohrožení života, ale i na tomto přístroji mohou pacienti umřít,“ pokračoval primář Schee.

ECMO se používá u pacientů ohrožených na životě, kde je ale z lékařského hlediska velká šance, že se jejich stav po této podpoře výrazně zlepší a podaří se je zachránit. „Výkon je velmi drahý a důležitá je erudice personálu, zejména sester, které se na použití tohoto přístroje připravovaly déle než rok,“ doplnil ředitel zdravotního úseku Josef Mašek s tím, že samotný přístroj ECMO stál dva miliony korun a každé spuštění se nákladově pohybuje v řádu 200 000 korun.

Karlovarské kardiocentrum ročně vyšetří na 3500 pacientů a po nákupu přístroje ECMO je podle primáře plně vybavené. „Nemáme kardiochirurgii a tak už nemáme moc prostoru pro rozvoj,“ dodal Alexandr Schee.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky zdraví, nemocnice, srdce, Karlovy Vary, operace, život, pacient, plíce, Karlovarská krajská nemocnice, lékař, Josef Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarská nemocnice provedla první zákrok s mimotělním okysličováním krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.