Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj má šanci získat peníze na onkologické centrum

Šanci získat peníze na přístrojové vybavení onkologického centra má Karlovarský kraj. Žádat o ně bude moci z Národního plánu obnovy, řekl novinářům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Kraj jako jediný nemá plnohodnotné onkologické centrum, pacienti musí jezdit do ostatních krajů. Záměrem kraje je získat peníze na vybavení současného onkologického oddělení v Chebu i do nového centra, které se plánuje v Karlových Varech.

Karlovarský kraj disponuje pouze jedním onkologickým oddělením. Nachází se v nemocnici v Chebu, kterou provozuje společnost Karlovarská krajská nemocnice. Onkologické přístroje už v ní ale zastaraly. Například jediný lineární urychlovač v kraji byl pořízen v roce 2015, přičemž jeho životnost by měla skončit do tří let.

Peníze na onkologické vybavení měl kraj šanci získat před rokem z evropských dotací z programu REACT-EU. Ministerstvo zdravotnictví pod vedením tehdejšího ministra Jana Blatného (za ANO) ale tehdy neudělilo kraji výjimku, protože jako jediný nemá plnohodnotné onkologické centrum.

Onkologičtí pacienti musí dosud za lékařskou péčí jezdit do jiných regionů. Podle informací z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR je kvůli absenci onkologické péče v Karlovarském kraji nejvyšší mortalita u zhoubných nádorů v poměru ke všem ostatním krajům v ČR. K vysoce specializované péči, kterou nabízí právě komplexní onkologická centra, se dostává pouze 43 procent pacientů z kraje.

Záměrem je vytvořit onkologické centrum, které by sloužilo jak v chebské, tak i v karlovarské nemocnici. "Onkologické pracoviště v Chebu bude rekonstruováno do vyšší kvality a rozsahu péče, nicméně vždy zůstane ambulantním pracovištěm. Ve schváleném generelu (karlovarské) nemocnice je v pavilonu G2 již projektováno onkologické centrum v rozsahu komplexního onkologického centra, včetně přístrojového vybavení," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Náklady se odhadují na několik stovek milionů korun.

S vybudováním onkologického centra v Karlovarském kraji by měla pomoci Fakultní nemocnice v Plzni, kde je také nejbližší kompletní onkologické centrum. Plzeňské centrum by poskytovalo zpočátku personální zajištění, pomáhalo by také se zaškolováním i se zvyšováním kvalifikace zdravotníků.

"Do konce roku chceme, aby se realizovaly dvě věci. Jednak se jasně pobavit o prioritách obou nemocnic, co se týče přístrojového vybavení, a aby se jasně definovala spolupráci Plzně s Karlovarským krajem. Toto se pak projedná s pojišťovnami, aby to mělo finanční podporu," řekl ministr Vlastimil Válek. Následně budou vypsány dotační tituly. Dokončená realizace vybraných projektů musí být do konce roku 2025. V případě dostatečného přístrojového vybavení i zaškoleného personálu by mohlo následně v kraji vzniknout plnohodnotné, komplexní onkologické centrum. Podle ministra ideálně za pět až šest let.

bah kš

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, správa, nemocnice, zdraví, Karlovarský, AUDIO, Karlovarský kraj, peníze, pacient, Vlastimil Válek, Cheb, TOP 09, Karlovy Vary, Karlovarská krajská nemocnice, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj má šanci získat peníze na onkologické centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.