Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje transport pacientů do Německa

Nemocnice v Karlovarském kraji připravují první pacienty pro převoz do německých nemocnic. Potřebují hlavně uvolnit lůžka na intenzivní péči, upozorňují ale na komplikovanou administrativu spojenou s převozy. První pacienti by mohli být přemístěni příští týden, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Česká republika dnes aktivovala zahraniční pomoc a požádala o součinnost s umístěním minimálně desítek pacientů s onemocněním covid-19 do Německa, Švýcarska a Polska.

Podle hejtmana půjde spíše o skupinu pacientů než o jednotlivce. "Po dohodě s koordinátory naší lůžkové péče se budeme v následujících dnech snažit vybrat část pacientů, které vybavíme požadovanou dokumentací a následně pak požádáme o jejich převoz do německých nemocnic," řekl Petr Kulhánek. "Není to nástroj operativní, ale plán k uvolnění většího počtu lůžek," doplnil hejtman.

Na požadavek ministerstva zdravotnictví určí kraj koordinátora. Hejtman uvedl, že je příprava převozů administrativně velmi komplikovaná. "Takové pacienty musíme vybavit veškerou dokumentací pro převoz. Dokumentace zabere jeden až dva dny," uvedl hejtman. Vedle dokumentace pro převoz musí mít nemocnice jednak souhlas pacienta s převozem a také musí zajistit i překlad zdravotní dokumentace do němčiny. S tím také pomůže kraj, který má již překladatelskou služnu zajištěnu.

Nemocnice v Karlovarském kraji ve středu uvedly, že vzhledem k epidemii koronaviru a nedostatku volných lůžek vyčerpaly své kapacity. Budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků.

Ačkoli epidemie v Karlovarském kraji mírně slábne, situace v nemocnicích zůstává kritická. Ze 78 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO zůstávají k dnešku volná jen tři, z nichž žádné není volné pro pacienty s covidem. Z 598 standardních nemocničních lůžek s kyslíkem je pro nakažené koronavirem volných 30, pro ostatní nemocné je jich k dispozici 43. Reprofilizovaná lůžka, tedy ta, která byla původně určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti, jsou na intenzivní péči téměř obsazena.

Pozitivní zprávou je, že by do nemocnic v Karlovarsmém kraji mohlo nastoupit 134 dobrovolníků z řad ambulantních specialistů. Ty oslovil kraj během týdne a nyní s nimi řeší možnosti jejich nástupu. "Oslovili jsme zhruba sedm set zdravotníků a 134 jich přislíbilo, že by nastoupilo dobrovolně. Aktuálně je předáváme personálním oddělením nemocic, které zajistí potřebnou administrativu," doplnila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu s tím, že mezi doborovlníky je 47 lékařů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, správa, Karlovarský, pacient, Karlovarský kraj, Německo, COVID-19, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Polsko, Švýcarsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje transport pacientů do Německa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.