Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praktici se mohou zapojovat do očkování, vakcíny mají připravené a mohou je dát i lidem mladším sedmdesáti let

Karlovarský kraj vyčlenil pro praktické lékaře vakcíny, které dostal z Německa. Mají je připravené k vyzvednutí v nemocničních lékárnách v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. A neplatí pro ně podmínka mít do očkování zaregistrovaných sto pacientů.

„Po komunikaci s národní koordinátorkou pro očkování to aktuálně není nutné, proto máme pro každého praktického lékaře, který se chce zapojit do vakcinace, připraveno 100 dávek vakcín. Lahvičky si vyzvednou na základě vyplněné žádanky v nemocničních lékárnách v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu. K dispozici s sebou musí mít chladicí zařízení, například termobox, pro převoz vakcín, protože je třeba dodržet teplotu pro skladování očkovací látky 2-8 stupňů,“ uvedla krajská koordinátorka očkování Dagmar Uhlíková.

Celkem by mělo být pro praktiky v Karlovarském kraji připraveno 10 000 dávek. Vakcíny mohou být praktickým lékařem podány i osobám mladším sedmdesáti let, pokud jsou chronicky nemocní.

„Praktici musí individuálně posoudit vážnost zdravotního stavu konkrétního pacienta, přímo jej registrovat a pozvat na očkování. V současnosti nemohou být lidé mladší 70 let s chronickým onemocněním registrováni za pomoci krajské asistenční linky. Musí se výhradně domluvit se svým praktickým lékařem,“ doplňuje Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Podle jejích dalších informací sleduje vedení kraje všechny změny v očkovací strategii. Pokud by došlo k tomu, že by stát ve své očkovací strategii provedl změnu a skupinu občanů mladších 70 let zahrnul do centrálního rezervačního systému, obratem na to Karlovarský kraj zareaguje, a pak bude možné tyto obyvatele registrovat k očkování v libovolných očkovacích místech v regionu.

„Pokud se ale praktický lékař z nějakého důvodu do očkování zapojit nechce, je třeba, aby se jeho chronicky nemocní pacienti obraceli na svého ambulantního specialistu, například diabetik třeba na diabetologa a tak dále, který jim vakcínu zajistí,“ doplnila mluvčí krajského úřadu.

Ta zároveň uvedla, že na jedno telefonní číslo je možné registrovat více zájemců o očkování. Rodiny seniorů se totiž občas ptali, jak postupovat, když své telefonní číslo použili pro registraci svého dědečka nebo babičky. „Není v tom žádný problém a lze na jedno telefonní číslo registrovat více osob. SMS zpráva s PIN kódy přijde pro každého zvlášť, takže je to možné,“ dodala Jana Pavlíková.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky očkování, registrace, covid-19, praktičtí lékaři, rezervace, vakcína, Karlovarský kraj, praktický lékař, Karlovy Vary, Cheb, Sokolov, Německo, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktici se mohou zapojovat do očkování, vakcíny mají připravené a mohou je dát i lidem mladším sedmdesáti let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.