Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Karlovarském kraji firmy zatím využívají mobilní testovací tým

Firmy v Karlovarském kraji zatím využívají hlavně mobilní testovací laboratoř na covid-19, kterou provozují hasiči ve spolupráci s Karlovarským krajem. Ty větší se ale zřejmě chystají, až to bude možné, začít testovat své zaměstnance pravidelně. Dosud spíše využívají jiná preventivní opatření, která mohou omezit riziko šíření koronaviru.

Například sokolovská chemička Synthomer, která zaměstnává na 300 lidí, se rozhodla motivovat zaměstnance k testování a hradí PCR testy každému z nich. Operativně také firma přistoupila k testování. Zorganizovala mobilní testovací laboratoř přímo ve svých prostorách, kterou mohou využít zájemci z řad zaměstnanců a především řidiči partnerských dopravců, kteří test musejí předložit na česko-německé hranici.

Mobilní testovací laboratoř byla spuštěna od 18. února. "Každý týden ve dvou pravidelných termínech otestujeme v interní mobilní laboratoři 40 až 50 osob. Zaměstnanci i řidiči našich partnerských dopravců si rezervují termín předem. Testování zaměstnanců je dobrovolné," řekla mluvčí Synthomeru Martina Poštová.

"Ve všech prostorách sokolovské chemičky jsou dlouhodobě povinné roušky, nyní jsme opatření v souladu s vládními nařízeními zpřísnili na chirurgické roušky a respirátory FFP2. Další nákupy ochranných prostředků ještě plánujeme," uvedl manažer bezpečnosti a zdraví zaměstnanců Michal Šulc.

I Sokolovská uhelná zahájila minulý týden plošné dobrovolné testování zaměstnanců na přítomnost koronaviru. Firma tak reaguje na rostoucí počet infikovaných a s tím související nutnost zachovat bezpečný chod klíčové výroby elektrické energie, tepla i dalších provozů. Využívá také mobilní testovací tým Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, který otestoval 153 zaměstnanců, mezi nimiž odhalil sedm nakažených pracovníků. Testy plně hradily zdravotní pojišťovny a v tuto chvíli se jedná o dalším kole testování zaměstnanců skupiny. Plošné testování zaměstnanců skupiny SUAS se koná ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Karlovarského kraje.

K testování zaměstnanců vyzvala vláda, která zároveň vyhlásila omezení pohybu pro okresy Cheb, Sokolov a Trutnov s platností od 12. února do odvolání. Odběry zaměstnanců firem i státní správy provádějí tři skupiny po šesti hasičích. Týmy jsou složené z příslušníků hasičského sboru ze Středočeského a Pardubického kraje a z Vysočiny. Testy a další vybavení poskytla hasičům Karlovarská krajská nemocnice.

Hasiči už testovali například pracovníky sokolovského soudu, městských úřadů nebo ve věznici v Horním Slavkově. Tři mobilní týmy hasičů zvládnou za den otestovat zhruba 550 lidí. Podle náměstka ředitele krajských hasičů Oldřicha Volfa vyšla tři procenta testů jako pozitivní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alexander Terek

Štítky ČR, koronavirus, hospodářství, testování, Karlovarský, FOTO, Karlovarský kraj, COVID-19, laboratoř, Synthomer, Středočeský kraj, Hospodářská komora, Hasičský záchranný sbor, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji firmy zatím využívají mobilní testovací tým  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.