Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Němci se nás začínají bát a nechápou, že česká vláda nežádá o pomoc, ministr Blatný jede na kontrolu do Chebu

Německá média si začala všímat situace kolem chebské nemocnice a vnímají zhoršenou pandemickou situaci v Karlovarském kraji jako nebezpečí. V některých německých médiích jako například televizi RTL nebo deníku Welt nechápou, proč ještě česká vláda nepožádala o pomoc.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) píše dnes řada významných německých médií o ostudě české vlády, která nechává občany z Karlovarského kraje bez rychlé pomoci. Předně nemocnice v Chebu se totiž potýká s enormně velkým počtem vážně nemocných koronavirem. Česká vláda však vytrvale odmítá pomoc Německa, které je ochotné s krizovou situací pomoci a některé covidové pacienty převzít. Němci si také všímají petice lidí proti vládnímu postupu.

"Už začátkem ledna jsme jako lidovci vyzvali premiéra a ministra zdravotnictví Blatného, aby se okamžitě a se vší vážností začali zabývat kritickou situací předně v Karlovarském kraji, kde zdravotnická pomoc kolabuje,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Europoslanec rovněž zmiňuje petici za otevření hranic sanitkám, které by mohly české pacienty vozit do nedalekých německých nemocnic. Petici už podepsalo tři a půl tisíce lidí mezi nimi duchovní, politici, učitelé, lékaři a mnozí další. Chebský okres je geograficky ze tří stran obklopen Německem a převoz pacientů za hranice by tak znamenal rychlou naději na pomoc. Té se ale Karlovarskému kraji zatím nedostává a místo toho jsou pacienti transportováni vrtulníky letecké záchranné služby do nemocnic po celé České republice.

„Pan premiér by měl spolknout hrdost a Německo o pomoc okamžitě požádat. Konečně by tak skutečně přijmul zodpovědnost, o níž tak rád mluví ve svých nedělních hlášeních. Ostuda v Německu není dobrou vizitkou, hlavně tu ale jde o životy lidí!“ shrnuje Tomáš Zdechovský.

Místo žádosti o pomoc z Německa, jede zítra ráno na osobní kontrolu chebské nemocnice ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Přijedou zítra včetně ministra,“ řekl stručně Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, která tu chebskou spravuje.

Co konkrétně bude ministerská návštěva v nemocnici kontrolovat a sledovat nikdo neví. „Po návštěvě nemocnice by měl ministr popsat svůj pohled na aktuální stav a navrhnout možnost efektivní koordinace pomoci v případě vyčerpání kapacit intenzivní péče,“ doplnila mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková s tím, že ministra bude v chebské nemocnici doprovázet i hejtman kraje Petr Kulhánek (STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky Cheb, nemocnice, covid-19, kontrola, ministr Blatný, Karlovarský kraj, Německo, petice, Vláda ČR, Jan Blatný, Tomáš Zdechovský, pacient, KDU-ČSL, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Němci se nás začínají bát a nechápou, že česká vláda nežádá o pomoc, ministr Blatný jede na kontrolu do Chebu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.