Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hejtman Petr Kulhánek: Situace v chebské nemocnici je vážná, ale zatím jsme vždy našli řešení

Vedení Karlovarského kraje reaguje na zveřejnéné informace ohledně kritické situace v chebské nemocnici. Primář tamního interního oddělení Stanislav Adamec si stěžoval na nedostatek lůžek pro pacienty s COVID-19, zdůrazňoval přetížení sester a dalšího personálu. Uvedl, že zdravotníci v Chebu jsou kvůli limitní kapacitě nuceni k selektivní péči, k výběru pacientů, kterým poskytnou intenzivní péči a kterým už nikoliv.

"Asi nikdo z nás si nedovede představit fyzické a psychické vyčerpání lidí, kteří denně pečují o pacienty s koronavirem, slouží ve dne v noci a s rizikem, že se sami nakazí. To jediné, co pro ně můžeme udělat, je, že se jim pokusíme ulevit. A o to se taky snaží jak krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková, jež kromě další práce denně hledá všechny možnosti, jak rozšířit kapacitu a případně překládat pacienty do jiných nemocnic a regionů. Pracuje na tom vedení nemocnice i další zdravotnická zařízení," uvedl k situaci hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) odeslal dopis s žádostí ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), kterého informuje o situaci v chebské nemocnici. Tam údajně již nejsou volná intenzivní lůžka a personál musí rozhodovat, komu poskytne...

Podle jeho dalších slov byla včera ráno v Chebu reprofilována všechna "necovidová" lůžka intenzivní péče na lůžka pro pacienty covid+ tak, aby se získala dodatečná potřebná kapacita..

"Pacientům bez nákazy covid bude poskytnuta intenzivní péče v nemocnicích v Sokolově a v Karlových Varech. V pátek se převáželi pacienti do Prahy a Plzně v sobotu do Karlových Varů a Nejdku, dnes do Nemocnice Mariánské Lázně. Situace v Chebu je monitorována a řeší se nepřetržitě, stejně tak je to ale i s ostatními nemocnicemi v kraji. Jsme prakticky stále v kontaktu s krajskou koordinátorkou i s vedením KKN," pokračuje hejtman s tím, že po včerejších krocích i primář interny konstatoval mírné zlepšení situace v chebské nemocnici.

"Vím, že uvedená řešení rozhodně nejsou ideální a vycházejí z dostupných možností. Ale další vlna koronaviru trápí všechny kraje bez rozdílu a my se ji snažíme zvládnout a nikoho v tom nenechat. To platí stejně také pro chebskou nemocnici," dodal Petr Kulhánek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky koronavirus, nákaza, Cheb, Karlovarský kraj, Německo, ministr, Jan Blatný, nemocnice, Petr Kulhánek, COVID-19, pacient, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Petr Kulhánek: Situace v chebské nemocnici je vážná, ale zatím jsme vždy našli řešení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.