Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dezinfekce i obinadlo. Co všechno by nemělo chybět v cestovní lékárničce?

Výlet do přírody nebo jen tak chalupu. Ani v jednom případě by neměla chybět po ruce malá lékárnička. Jenže, co všechno do ní zabalit? Určitě tam nesmí chybět přípravky, když se spálíte od slunce nebo když jste poštípaný od komárů. Léto je ale také sezónou střevních infekcí, a tak neuškodí mít i něco na trávení.

Podle odborníků je léto rájem pro bakteriální onemocnění jako je například salmonelóza nebo kampylobakterióza, kterou můžeme chytit ze špatně zpracovaného drůbežího masa, ale také ve špatné vodě v rybníku. S tímto onemocnění se pak v létě potýká několik tisíc lidí. Pěknou neplechu dokáže nadělat i obyčejné komáří štípnutí, kdy zejména děti pupínek rozškrábou a do rána se tak dostanou nečistoty. Všemu ale lze předcházet a pomůže i dobře zásobená lékárnička.

Alergie

Jak se projevu alergie asi všichni víme. Pálení očí, rýma, kýchání nebo vyrážka. Jak alergii předejít je jednoduché a přípravky je možné zakoupit v každí lékárně a bez lékařského předpisu. Na výběr je toho hodně, od kapek, sprejů až po sirupy nebo klasické tablety.

Jestliže má vaše dítě v anamnéze anafylaktickou reakci jakožto těžký projev alergie např. na hmyzí bodnutí nebo složku potravin spojenou s dýchacími obtížemi, jistě jste poučeni dětským lékařem a máte vždy vy nebo vaše dítě v příruční lékárniče adrenalin v předplněném injekčním peru EpiPen, který se aplikuje do svalu na zevní straně stehna,“ upozorňuje lékařka Jitka Koppová.

Bodnutí hmyzem

I v tomto případě je možné využít léků na alergie. Pro zevní použití jsou v hodné gely, které v sobě mají chladivou složku ulevující od svědění. Vhodné jsou i tea tree oleje. Pokud pupínek rozškrábete určitě je na místě ránu vydezinfikovat. Pro děti jsou vhodné přípravky na bázi jódu bez obsahu alkoholu.

Průjem

Špatné jídlo, voda nebo nedostatečná hygiena. Zažívací potíže mohou mít mnoho spouštěčů. I proto je vhodné mít po ruce léky proti průjmu, klidně i staré a osvědčené živočišné uhlí. Špatně neuděláte ani probiotiky.

Dezinfekce

Lehké úrazy a škrábance jsou o prázdninách poměrně běžné. Vydezinfikovat bychom ale měli i místo po vytaženém klíštěti. Pro děti je vhodná ta, která nepálí, na bázi jódu.

V lékárničce by také neměly chybět hojivé přípravky, když se spálíte od sluníčka. Jednoduché obinadlo, pinzeta, nůžky i třeba oční kapky. Ani v létě se mnozí nevyhnou takzvané letní angíně, proto určitě přibalte i léky proti horečce. Pokud už lékárničku máte a jen doplňujete, nezapomeňte si ohlídat datum trvanlivosti.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky lékárnička, zdraví, rady, tipy, cestování, léky, alergie, bolest, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinfekce i obinadlo. Co všechno by nemělo chybět v cestovní lékárničce?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.