Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dárci krve jsou stále třeba. Nalákat nové se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život

Bezpečná krev pro všechny: Daruj krev a učiň svět bezpečnějším místem. Tak zní letošní motto Světového dne dárců krve. Zájemců, kteří chtějí darovat každoročně přibývá, podle odborníků to pořád není dost. Pomoci naverbovat další dárce se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život.

Právě tuto neděli si připomínáme nejen den narozenin držitele Nobelovy ceny a objevitele Rh faktoru K. Landsteinera, ale od roku 2005 připadá na 14. června i oslava bezejmenných hrdinů. Tedy těch, co chodí darovat krev. 

Každých 15 minut může zachránit tři lidské životy. Letos navíc Světový den připadá na 60. výročí zahájení kampaně za bezpříspěvkové dárcovství krve, která byla iniciována právě z důvodu zvýšení bezpečnosti příjemce transfúzních přípravků,“ připomíná prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

V celé republice je zatím registrování 256 tisíc pravidelných dárců krve. Že roste povědomí o této problematice dokazuje i fakt, že za minulý rok přibylo 31 tisíc nových dárců, což je asi o 3 tisíce více, než o rok dříve

Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300.000 a počet prvodárců by měl činit 33 tisíc ročně. Stávající počet dárců je ještě dostatečný pro pokrytí potřeb pacientů, ale chybí rezervy pro případ mimořádného výdeje,“ upozorňuje Jukl.

Pomoci se snaží neziskovky

Výšit povědomí o dárcovství se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život. Narazit na jejich stánky můžete v nejbližší době narazit už 24. června u obchodního domu Prior v Chebu.

„Rádi bychom rozšířili databázi nových dárců tak, aby se z nich mohli stát pravidelní dárci. Chceme oslovit hlavně mladší generaci a ukázat jim, že darování nebolí. Zájem o kampaň je veliký, jsme vidět po celém Karlovarském kraji. Celou kampaň jsme připravili pro Karlovarský kraj ve spolupráci s nemocnicí Sokolov a zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra,“ uvedl organizátor projektu Jan Hamar.

Zároveň dodává, že během září budou kampaň rozšiřovat i do dalších regionů, například hned do sousedního Plzeňského kraje. Stát se dárcem není složité, stačí chtít pomoci. Podrobněji se o dárcovství můžete dočíst na webových stránkách Českého červeného kříže.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv

Štítky krev, dárcovství, Daruj krev, kampaň, nemocnice, Světový den dárců krve, dárce krve, Český červený kříž, Nobelova cena, Karlovarský kraj, Ministerstvo vnitra České republiky, Nemocnice Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárci krve jsou stále třeba. Nalákat nové se snaží i kampaň Daruj krev, zachraň život  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.