Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plošné testování v Chebu potrvá možná až do soboty

Krajská hygienická stanice vydala konkrétní počty nakažených a zemřelých ve dvou nemocnicích, kde je aktuálně zaznamenán zvýšený výskyt nemocných COVID-19. V Chebu provádí tři týmy vojáků plošné testování zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků.

Nemocnice Cheb a nemocnice Mariánské Lázně. To jsou aktuálně nejvíce zasažená místa nemocí COVID-19 v Karlovarském kraji. Zatímco v Mariánských Lázních byl zvýšený počet nakažených odhalen v minulém týdnu, v Chebu se situace zhoršila v úterý.

„Celkově v nemocnici Cheb evidujeme 49 pozitivních pacientů, z nichž 15 zemřelo. Jednalo se o pacienty s chronickými onemocněními ve věku 67 – 90 roků. Dále je v nemocnici 39 pozitivních zaměstnanců, kteří byli a jsou izolováni doma. Jde o sumární data od 26. března do včerejšího večera,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková.

O něco lepší situace je v Mariánských Lázních, kde už od minulého týdne pomáhá armáda. „Celkově v nemocnici Mariánské Lázně evidujeme 39 pozitivních pacientů, z nichž 2 zemřeli. Jednalo se o pacienty s chronickými onemocněními ve věku 74 a 78 let. A dále 19 pozitivních zaměstnanců a 1 lékaře pracovně-lékařské služby. Jde o sumární data od 9. dubna rovněž do včerejšího večera,“ dodala mluvčí hygieny.

Zatímco v Mariánských Lázních se nákaza začala šířit hned od začátku epidemie po plese, v Chebu se nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy jeví hospitalizovaná pacientka. I do Chebu zamířila na pomoc armáda, která zahájila plošné testování zaměstnanců.

„Máme v Chebu necelých pět set zaměstnanců. Pokud k nim připočteme i jejich rodinné příslušníky, je jasné, že armádní týmy provedou více než tisíc testů,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký s tím, že testování v Chebu může trvat až do soboty.

Podle starosty Chebu Antonína Jalovce je velkým omylem některých obyvatel kraje domněnka, že za nákazu mohou pendleři. To odmítá i mluvčí nemocnice, který stejně chebský starosta sdělil, že nakažení pendleři tvoří malé procento a zdaleka nejsou hlavním problémem. Pro pendlery a další samoplátce kraj v minulém týdnu zavedl možnost testování v Chebu i Karlových Varech. O testování v ceně 2000 korun je velký zájem.

Situaci v Chebu bedlivě sleduje i vedení Karlovarského kraje. To požaduje, aby do nemocnice dorazil nezávislý epidemiolog. „Ten by aktuální stav v nemocnici vyhodnotil a nastavil takové postupy, které povedou k návratu zdravotnického zařízení do normálu,“ dodal krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Karlovarský kraj, Cheb, Krajská hygienická stanice, pacient, Mariánské Lázně, Nemocnice Mariánské Lázně, infekční onemocnění, Jan Bureš, Karlovarská krajská nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování v Chebu potrvá možná až do soboty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.