Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Karlovarský kraj chce rozšířit nabídku vysokoškolského vzdělání, zvažuje i zřízení nové vysoké školy

Karlovarský je jediným v republice, který nemá vysokou školu, to by se však v budoucnu mohlo změnit. Kraj nyní zvažuje vznik samostatné vysoké školy či navýšení poboček škol ze sousedních regionů. Lepší dostupnost vzdělání by mohla snížit odliv mladých obyvatel.

Karlovarský kraj je jediným krajem v České republice, který nemá veřejné vysoké školy. Rozšíření nabídky vysokoškolského studia by přitom zvýšilo atraktivitu kraje, podpořilo pracovní trh a snížilo odliv mladých lidí. I tak se v kraji několik možností najde.

„Kraj nyní zvažuje také vznik samostatné vysoké školy s profesním zaměřením. Podporu projektu přislíbil i prezident Petr Pavel, který kraj navštívil v červnu letošního roku. O záměru opakovaně diskutoval i na vládní úrovni," sdělila mluvčí Karlovarského kraje Jarmila Ivasková.

Jaké VŠ se dají v kraji studovat?

Vysokoškolské studium v bakalářském stupni zajišťují v Karlovarském kraji převážně pobočky a střediska jiných univerzit. Jde o Západočeskou univerzitu (Fakulty ekonomická a pedagogická), Českou zemědělskou univerzitu (Fakulta životního prostředí) a soukromou Vysokou školu finanční a správní.

V kraji fungují také vyšší odborné školy, například VOŠ Cheb, Střední zdravotnická škola a VOŠ zdravotnická Karlovy Vary, Obchodní akademie, vyšší odborná škola cestovního ruchu a jazyková škola, Střední pedagogická škola, gymnázium a VOŠ Karlovy Vary. Na výběr jsou ekonomické, zdravotnické, sociální a pedagogické obory.

Počet VŠ oborů roste

Donedávna šlo v Karlovarském kraji na veřejné vysoké škole v prezenční formě studovat pouze dva obory. Od nového akademického roku 2024/2025 to jsou celkem čtyři. Plzeňská Západočeská univerzita otevřela v Karlových Varech bakalářský program Kinantropologie – wellness specialista a stejná univerzita ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou a bavorskou Hochschule Amberg-Weiden zastřeší obor Management and Digital Technology vyučovaný v angličtině.

„V obou případech jde o zcela unikátní programy, které se jinde v republice nevyučují, a absolventi budou mít díky rozšířené praktické výuce vysokou šanci uplatnění na trhu práce,“ popsala Ivasková.

Akreditace byla udělena také oboru Všeobecné ošetřovatelství na soukromé Vysoké škole zdravotnické. Studium bude probíhat v kombinované formě v Sokolově, kde škola otevřela odloučené pracoviště. Do budoucna se plánuje ještě obor Zdravotnický záchranář.

Zřízení samostatné VŠ

O možném vzniku vysoké školy v Karlovarském kraji se intenzivně jedná od srpna 2023, kdy ministr školství, hejtman Karlovarského kraje a prezident Hospodářské komory ČR podepsali Memorandum o spolupráci na přípravě profesního vysokoškolského vzdělání. Zástupci kraje si nyní nechali zpracovat mapovací studii, která nabízí dvě možnosti, jak v kraji zlepšit dostupnost vysokoškolského vzdělání. Jednou z nich je vznik zcela nové veřejné vysoké školy, druhou možností je rozšíření poboček stávajících škol.

„Vznik veřejné vysoké školy nabízí dlouhodobější a stabilnější řešení, ale vyžaduje více času na realizaci. Rychlejší výsledky a téměř okamžitou dostupnost vysokoškolského vzdělání oproti tomu zajistí otevření poboček existujících univerzit,“ přiblížila Ivasková.

Ohodnoť článek

Foto Masarykova univerzita

Štítky vzdělání, vysoké školy, dostupnost, karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj chce rozšířit nabídku vysokoškolského vzdělání, zvažuje i zřízení nové vysoké školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.