Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Další posun ve vzniku vysoké školy v Karlovarském kraji. Záměr podpořil i prezident Petr Pavel

Dlouhodobá intenzivní snaha vedení Karlovarského kraje o zřízení vysoké školy v kraji začíná přinášet výsledky. Krajští zastupitelé na svém posledním zasedání schválili stěžejní dokument, kterým je Koncept postupu vzniku vysoké školy v Karlovarském kraji. Záměr mimo jiné podpořil i prezident Petr Pavel při své červnové návštěvě kraje a projednal ho také vládní Výbor pro regionální politiku.

„Seznam vysokoškolských oborů v kraji se sice rozšiřuje, naposledy o Kinantropologii – wellness specialista a Management a digitální technologie, ale jedná se o pobočky jiných univerzit. Stále jsme tak jediným krajem, který nemá na svém území veřejnou vysokou školu, což nás do značné míry brzdí v dalším rozvoji. Nyní jsme se v přípravách vysoké školy výrazně posunuli. Vznikla Mapovací studie možností posílení vysokoškolského studia v kraji a na jejím základě posléze Koncept postupu vzniku vysoké školy, který nejenže schválilo krajské zastupitelstvo, ale zabývají se jím i na vládní úrovni,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže a tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.

Členové Výboru pro regionální politiku se na svém jednání shodli, že optimální variantou vzniku vysoké školy v Karlovarském kraji je zřízení detašovaných pracovišť veřejných vysokých škol a zároveň dlouhodobější práce na založení samostatné vysoké školy. Návazné konkretizující jednání na vládní úrovni proběhnou v listopadu tohoto roku.

Obě varianty jsou rovněž zahrnuty v Mapovací studii možností posílení VŠ studia v kraji. Jejím východiskem se stala intenzivní jednání se všemi dotčenými aktéry, kteří v srpnu roku 2023 podepsali Memorandum o spolupráci v oblasti profesního terciárního vzdělání. Mezi signatáři byly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Karlovarský kraj a Hospodářská komora ČR.

Účelem studie bylo poskytnout přehled o vybraných sociálních a ekonomických indikátorech, vzdělávací soustavě a současném stavu terciárního vzdělávání v Karlovarském kraji a identifikovat potenciální možnosti a varianty rozvoje vysokoškolského vzdělávání. Autoři studie, fungující pod Odborem školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu, navrhli možné varianty zajištění nabídky VŠ vzdělávání v kraji, přičemž preferovanou je vznik veřejné vysoké školy, která nabízí dlouhodobější a stabilnější řešení, ale vyžaduje více času na realizaci.

Rychlejší výsledky a téměř okamžitou dostupnost vysokoškolského vzdělání naopak přinese otevření poboček existujících univerzit. Obě možnosti jsou zahrnuty v Konceptu, ve kterém je detailně popsán optimální postup z hlediska možných variant.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vysoká škola, nová škola, zastupitelé kraje, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další posun ve vzniku vysoké školy v Karlovarském kraji. Záměr podpořil i prezident Petr Pavel  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.