Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová knihovna v Sokolově se otevře začátkem školního roku

V Sokolově dokončují stavební práce na nové knihovně na Starém náměstí. Dva čtyřposchoďové objekty jsou již propojené, připravena je i šachta na výtah, který zajistí bezbariérový přístup. Součástí nové knihovny bude například i přednáškový sál nebo terasa.

Stavba zatím stála zhruba 19 milionů korun. Vedení města chce otevřít novou knihovnu začátkem příštího školního roku, řekl místostarosta Sokolova Jan Picka (nez.).

"Shodli jsme se na tom, že knihovna bude dodělána v půlce května. Do konce měsíce května, to znamená nějaké dva týdny, si vyhrazujeme na kontrolu a na nedodělky, které ještě stavba dodělá. S tím, že do 30 dnů od ukončení prací má zhotovitel na to, aby dodal mobiliář," řekl Jan Picka. Přes prázdniny se bude stěhovat nový mobiliář a knihy ze současné knihovny.

Původně měly stavební práce na knihovně stát 36 milionů korun, suma se ale podle Picky mírně zvýšila. Celkové náklady se zatím odhadují na 38 milionů korun.

Zatím bylo prostavěno necelých 19 milionů korun. "Ještě ale nedorazila větší únorová faktura. Navíc stavbu ještě čekají zásadní investice," uvedl Picka. V současné době se dokončují štuky, budou se dělat podhledy a podlahy a pokládat sádrokatrony. Bude se dodělávat také vnější fasáda a rekonstruovat menší parkoviště za knihovnou.

Vstup do knihovny bude ze Starého náměstí. V objektu budou dva výtahy, jeden bude sloužit veřejnosti a druhý bude určen pro zaměstnance. V přízemí knihovny bude klubovna, čítárna a prostor pro počítače. V prvním patře bude oddělení knihovny pro dospělé.

Druhé patro knihovny využije dětské oddělení. K dispozici bude mít samostatnou klubovnu s kuchyňkou pro pořádání akcí pro děti nebo třeba narozeninových oslav. Třetí patro bude určené pro zaměstnance knihovny. Budou tam kanceláře, sklad pro úklid, sklad knih a zasedací místnost.

Městská knihovna sídlí dosud v pronajatých prostorách v sokolovském zámku. Chybí tam ale bezbariérový přístup a místnosti chce navíc muzeum využít pro rozšíření své expozice. Knihovnu v Sokolově ročně navštíví asi 60.000 čtenářů.

Autoři | Foto pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, knihovny, Sokolov, AUDIO, FOTO, knihovna, Jan Picka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová knihovna v Sokolově se otevře začátkem školního roku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.