Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

V chebském průmyslovém parku vzniká obří malba na zdi jedné z hal

V Panattoni Parku Cheb vzniká v těchto dnech aktuálně největší velkoplošná malba na zdi v Česku, takzvaný mural art. Tvůrci ji nanášejí na fasádu obřího distribučního centra v průmyslovém parku. Po dokončení zaujme plochu 6200 metrů čtverečních. Zhotovitelem muralu s motivem panoramatu historického Chebu je streetartový umělec Dmitrij Proškin známý pod přezdívkou ChemiS. Původní návrh vyšel z dílny architektonického studia PROJEKTSTUDIO.

Investorem projektu distribučního centra je skupina Accolade, developerem pak společnost Panattoni. „Kombinace průmyslového parku a mural artu je skvělým prostředkem, jak atraktivně přenést umění do veřejného prostoru. Proto jsme také založili projekt Accolade Industrial Art, v rámci kterého se nám podařilo dokončit již celkem devět muralů v našich průmyslových parcích v Česku a Polsku. Tímto jubilejním návrhem jsme chtěli vzdát hold historicky trochu neprávem opomíjenému městu Cheb, které ale v poslední dekádě prošlo velkým rozvojem," uvedla Martina Nová z firmy Accolade.

Pomyslným plátnem se pro chebský mural art stala jedna ze stěn distribučního centra budovaného pro světový módní řetězec. Celková plocha tohoto projektu přesahuje 200 tisíc metrů čtverečních. Délka hlavní fasády je 700 metrů, přičemž výška muralu sahá k 15 metrům. Pro jeho realizaci posloužily barvy ve spreji v osmi různých odstínech. V současné době je dokončeno asi 60 procent z plánovaného obrazu. Na sprejování se podílí průběžně několik lidí.

Cílem autorů designu malby bylo vymyslet takový námět, který na první pohled zaujme, ale zároveň nebude působit agresivně či vyvolávat dojem striktně se opakujících prvků. „Reliéfy na fasádě odkazují na konkrétní budovy stojící v centru Chebu, převážně na jeho hlavním náměstí. Záměrem bylo, aby zde místní, kteří dobře znají Cheb, našli své oblíbené domy. Je to i jakýsi interní vtip mezi místními lidmi a ostatními, kteří jenom projíždí a nepoznají, že před sebou mají historické budovy Chebu,“ uvedla Lucie Parks, autorka návrhu z architektonického studia PROJEKTSTUDIO.

Realizace samotného mural artu zabrala už několik měsíců, což je mnohonásobně delší doba, než je obvyklé. Například mural od stejného autora pokrývající sprinklerovnu v nedalekém průmyslovém Panattoni Parku Cheb South byl dokončený za necelé tři týdny.

Za dosud největší tuzemský mural art se považuje obraz na průmyslové hale nedaleko pražského Letiště Václava Havla. Velkoformátová malba s názvem Kosmos zaujímá plochu přes 5200 metrů čtverečních. Největší mural na světě je podle Guinessovy knihy rekordů situován na několika obilných silech v Jižní Koreji západně od Soulu a rozpíná se na ploše přes 23 600 metrů čtverečních

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Panattoni Parku Cheb

Štítky ČR, výtvarné, reality, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chebském průmyslovém parku vzniká obří malba na zdi jedné z hal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.