Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v září vzrostla na 4,6 procenta

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v září vzrostla o 0,2 procentního bodu na 4,6 procenta. Místo si prostřednictvím úřadů práce hledalo 9380 lidí, o 329 více než v srpnu. Volných míst oproti minulému měsíci v Karlovarském kraji ubylo o 44 na 4993. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Nezaměstnanost v celém Česku oproti minulému měsíci vzrostla na 3,9 procenta.

Z evidence bylo vyřazeno 1267 uchazečů, o 396 více než v srpnu. Na pracovní úřad se přišlo zaregistrovat 1596 lidí, o 589 více než v předchozím měsíci. Loni v září byla v kraji nezaměstnanost menší, a to 4,2 procenta. Bez práce bylo tehdy 8226 lidí a volných míst bylo 6104.

Nejvyšší nezaměstnanost mezi okresy byla v září na Sokolovsku s 5,7 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla 3,4 procenta na Chebsku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v Karlovarském kraji v září 1,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Sokolovsku se 3,8 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Chebsku, a to 0,8 uchazeče na jedno místo.

Z celkových 4993 volných pracovních míst, což je počet o 44 nižší než v předchozím měsíci a o 1111 nižší než v září loňského roku, bylo 147 míst vhodných pro osoby se zdravotním postižením. „Na jedno volné pracovní místo tak připadalo 6,1 osoby s tímto omezením," upřesnil ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Karlových Varech Pavel Kučera. Z celkového počtu volných místo jich bylo 3601 vhodných pro pracovníky ze zahraničí, jelikož na daných pozicích není zaměstnavateli vyžadována čeština. "Naopak 1392 míst bylo pro cizince nevhodných. Pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 695 volných pracovních míst," dodal ředitel.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Karlovarském kraji v září 8670.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, karlovarský kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Karlovarském kraji v září vzrostla na 4,6 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.