Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V Sokolově zahajuje výuku vysokoškolský obor všeobecná sestra, zájem je obrovský

Do prvního i druhého ročníku oboru všeobecné ošetřovatelství na nově otevřené pobočce soukromé Vysoké školy zdravotní nastoupí v Sokolově prvních 60 studentek a studentů. Bakalářský studijní program je první svého druhu v Karlovarském kraji. Zájem je podle ní obrovský.

„Je tu simulace klinického prostředí nemocnice, nemocničního pokoje, sesterny a jsou tu modely pro všechny úkony, které sestry musí dělat," řekla vedoucí katedry celoživotního vzdělávání Vysoké školy zdravotnické Miluše Bartoňková. Zájem o studium v Sokolově je podle ní obrovský, přihlášky chodily i po vypršení termínu pro jejich podávání. Do zimního semestru nastoupí 40 nových studentů. Studovat budou v kombinované formě, zhruba osmkrát za semestr dorazí v pátek a v sobotu k prezenčním přednáškám a praktickému výcviku. Za celé tři roky studia musí dále splnil necelé 3000 hodin praxe. K samostudiu jim podle Bartoňkové slouží kompletní skripta a potřebné materiály v elektronické podobě. Do Sokolova byly také převedeny zhruba dvě desítky studentů, kteří jsou většinou z Karlovarského kraje a do prvního ročníku museli dojíždět do Prahy.

Město Sokolov upravilo prostory, ve kterých býval gastroprovoz a od koronovairové pandemie sloužily jako sklady, rekonstrukce a překolaudování vyšly na 650 tisíc korun. Škola spolupracuje se sokolovskou nemocnicí, jejímž provozovatelem je společnost Penta Hospitals. Ta pořídila pro odborný praktický výcvik studentů speciální interaktivní figuríny v celkové hodnotě přes milion korun. Na nich budou moci studentky trénovat cévkování, odběry krve, čistění dýchacích cest, polohování a spoustu dalších činností, které jsou běžnou náplní jejich práce. V Sokolově budou učit odborníci, kteří vyučují v Praze a nově škola kvůli odloučenému pracovišti přijala pět dalších vyučujících. Do budoucna škola zvažuje otevřít i obor zdravotnický záchranář a při velkém zájmu oba obory vyučovat také prezenční formou studia.

Penta Hospitals svým zaměstnancům, kteří se rozhodli pro studium všeobecného ošetřovatelství, hradí podle ředitelky nemocnice Jitky Samákové školné v kompletní výši 17 tisíc korun za semestr. V loňském roce přibližně 15 studentkám také zajišťovala dopravu do Prahy a zpět, což nyní odpadá. To kvitují samotní studenti nejvíce. „Jsou to nejčastěji ženy s rodinami, některé mají až patnáctiletou praxi a vzdělání si potřebují doplnit kvůli vyšším kompetencím. Nyní to nebude tak časově náročné, jelikož odpadne složité dojíždění," doplnila Samáková.

Pro Karlovarský kraj je otevření vysoké školy další z možností, jak přilákat nové nelékařské zdravotníky, kterých je nedostatek. Jsou zde dvě střední a vyšší odborné zdravotnické školy v Karlových Varech a Chebu a působí zde několik poboček veřejných i soukromých vysokých škol, které nabízejí většinou kombinovaný způsob studia. V Karlových Varech se od akademického roku 2024/2025 rovněž otevírá studijní obor kinantropologie, jehož absolventi najdou uplatnění v lázeňství.

Region patří dlouhodobě mezi kraje s nejnižším podílem obyvatel s vysokoškolským vzděláním. Studenti, kteří se rozhodnou studovat vysokou školu, se po jejím absolvování často do Karlovarského kraje nevrací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, zdraví, správa, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sokolově zahajuje výuku vysokoškolský obor všeobecná sestra, zájem je obrovský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.