Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Sokolov postaví v areálu Bohemia moderní heliport, provozu bude schopný ve dne i v noci

Sokolov vybírá zhotovitele projektové dokumentace k modernímu heliportu. Vzniknout by měl ve volnočasovém areálu Bohemia v centru města, kousek od současného místa pro přistání vrtulníku. Měl by být heliportem s možným provozem ve dne i v noci.

„Rada města schválila vyhlášení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace úrovňového heliportu v režimu den a noc, který by se měl postavit v areálu Bohemia. Město si nechalo zpracovat studii, která definovala možnosti, jak heliport posadit do tohoto prostředí,“ sdělil starosta Sokolova Petr Kubis (ANO).

Město se se společností Sokolovská uhelná a s Penta Hospitals, která provozuje sokolovskou nemocnici, dohodly, že na studii i projektu se budou tyto tři subjekty podílet finančně každý třetinově. Na zpracování projektové dokumentace bude mít vítězný projektant 180 dní. Kdo bude financovat stavbu, která je zatím včetně projektu odhadována zhruba na šest milionů korun, je zatím předmětem jednání Sokolova a Karlovarského kraje.

Vedení Sokolova se s vedením kraje dohodlo, že soutěž na dodavatele vypíše v návaznosti na skutečnost, že kraj plánuje ještě letos vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele stavby nového urgentního příjmu v sokolovské nemocnici, kterou kraj vlastní. Chod nemocnice zajišťuje firma Penta Hospitals. Podle Kubise se vedla i jednání o tom, kdo by budoucí heliport spravoval. Z nich vzešlo právě jméno společnosti Penta Hospitals coby budoucího správce.

„Dnes je uprostřed Bohemie stanovené pouze místo pro přistávání vrtulníku. Ten tam výjimečně dosedá i dvakrát denně kvůli sekundárním transportům, tedy převozům pacientů na vyšší pracoviště. Nový heliport by se měl o kousek posunout nad nově budované parkoviště blíže ke garážím. V areálu vzniknou díky dotaci z operačního programu spravedlivá transformace i nové herní prvky, budou opraveny všechny dopadové plochy a vybudováno zastínění odpočívadel,“ řekl Kubis. Ideálním řešením by podle něj samozřejmě byl heliport přímo v areálu nemocnice, což by ovšem vyšlo na stovky milionů korun.

Sokolovský heliport bude zpevněná betonová deska se zabudovaným naváděcím osvětlením, která bude oplocená a hlídaná kamerovým systémem. Při přistávání vrtulníků na ní budou muset stejně jako doposud asistovat hasiči nebo policisté. Nyní je v kraji možnost pro přistávání letecké záchranné služby pouze v režimu od úsvitu do soumraku. Letos na podzim by ale měla být rovněž dokončena rekonstrukce heliportu v areálu karlovarské krajské nemocnice. Otevřený je od roku 2012, ale nejprve na něm mohly přistávat pouze vrtulníky do 3,5 tuny, větší stroje až o pět let později. Po úpravách by měl heliport na střeše nemocnice v Karlových Varech, kterou vlastní i provozuje Karlovarský kraj, k přistání a vzletu vrtulníků sloužit díky světelnému naváděcímu systému i za zhoršené viditelnosti a v noci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ČR, správa, stavby, nemocnice, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov postaví v areálu Bohemia moderní heliport, provozu bude schopný ve dne i v noci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.