Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Horní Slavkov přesune muzeum a rozšíří základní uměleckou školu

Město Horní Slavkov rozšíří základní uměleckou školu a přesune muzeum do jiné historické budovy. Investice, na kterou město získalo dotaci zhruba 19 milionů korun, umožní uspokojit rostoucí zájem o výuku hudebních oborů. Muzeum v novém místě bude zase viditelnější pro turisty a bude také moci rozšířit expozici.

„Rozhodli jsme se, že město opraví historický dům č. 6 na náměstí Republiky, kam bychom přesunuli městské muzeum. A uvolněnou budovu muzea dáme k dispozici právě škole, která v sousedství už dva objekty využívá, ale zájem dětí vysoce překračuje současné prostorové kapacity školy,“ uvedl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (nez.). Na kompletní rekonstrukci budovy na náměstí a přesun muzea navíc město získalo dotaci ve výši 750 tisíc eur, což je téměř 19 milionů korun.

„Jde o finanční prostředky na obnovu hornických tradic v Česku a Sasku. Naše regiony toho mají historicky hodně společného. Proto jsme se s partnery v Lösnitz rozhodli požádat o podporu právě z těchto zdrojů,“ řekl starosta Terek. Díky investici město podle něj získá možnost významně rozšířit expozici hornictví i historie Horního Slavkova. „Nové muzeum by mělo být hotové nejpozději do roku 2027, a tím pádem ve stejném roce by mělo dojít také k rozšíření zázemí pro hudební školu,“ dodal.

Projekt má podporu z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko – Sasko, který pokryje téměř tři čtvrtiny nákladů. „Díky tomu můžeme realizovat náročné a potřebné rekonstrukce, které bychom si jinak nemohli dovolit. Celková dotace na projekt totiž pokryje až tři čtvrtiny celkových nákladů, což bude významná úspora pro rozpočet města,“ dodává Terek. Projekt zahrnuje úzkou spolupráci s německým partnerem, organizací IG Historischer Erzbergbau Lößnitz, která na saské straně nabídne návštěvníkům praktické zážitky v historickém dole.

Horní Slavkov patří k nejvýznamnějším hornickým městům v Česku. Vznikl v místech původní hornické osady Seifertsgrün pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století. O dvě století později patřil rudný revír Horní Slavkov - Krásno k nejvýznamnějším ložiskům cínu v Evropě. Kromě něho se ve městě a okolí dobývalo také stříbro, uran, wolfram a řada dalších surovin. Město bylo díky své latinské škole také jedním z významných center tehdejší vzdělanosti v českých zemích.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Horní Slavkov

Štítky správa, památky, školy, muzea, Horní Slavkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Slavkov přesune muzeum a rozšíří základní uměleckou školu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.