Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 8. srpna 2024  |  Svátek má Soběslav
Bez reklam

Zápis Krušnohoří na seznam UNESCO pomohl zachovat památky, míní odborníci

Hornický region Krušnohoří/Erzgebirge slaví pět let od svého zápisu na seznam kulturního dědictví UNESCO. Podle jednoho z iniciátorů a hlavních tváří zápisu na seznam UNESCO, historika Milana Urbana, byl zápis významným milníkem, díky kterému se podařilo zachovat a zlepšit péči o unikátní památky na české a saské straně Krušných hor.

„Jsme v Jáchymově, a když se podíváme jen tady, tak je vidět, kolik nových oprav domů tu je. A týká se to i dalších lokalit. Takže, co se týká péče o památkový fond, se to zlepšilo. Ale co je pro mě podstatné, protože je to hornický region a jde nám hlavně o hornické památky, je zásadní to, že ty hlavní hodnoty, pro které byly Krušné hory zapsané na seznam UNESCO, zůstaly zachovány a nedochází k jejich poškozování," řekl historik Milan Urban.

Zároveň ale podotkl, že je třeba stále pečlivě zvažovat a regulovat například developerské projekty, které v Krušnohoří mají vznikat. Neměly by být v rozporu s ochranou území, které patří svým hornickým dědictvím mezi výjimečné v celé Evropě. To je případ i samotného města Jáchymov, ve kterém se už delší domu debatuje například o stavbě apartmánového komplexu na bývalém dole Bratrství. Podle místostarostky města Lady Baranek (nez.) je ale jednání s investorem přínosné. Město tak má možnost ovlivnit výslednou podobu projektu, který ve svém maximální variantě počítal až zhruba s 2000 obyvateli.

Jenže, jak dnes řekla místostarostka Baranek, současná varianta počítá se 400 až 500 apartmány, takže i při maximální naplněnost asi s 1000 obyvateli. Ze zkušeností z jiných ubytovacích komplexů ale vyplývá, že reálná obsazenost je výrazně nižší.

Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří je geografický, historický a kulturní celek, který byl utvářen 850letou hornickou historií a dodnes je s ní velmi úzce spjat. Vliv báňského průmyslu se projevil nejen na stavbách spojených s těžbou, ale i na krajině, architektuře, umění, kultuře a vědě. Na seznamu UNESCO je zapsáno 22 jednotlivých komponentů, z toho 17 na saské straně a pět na české, a to v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Německo, správa, památky, turistika, UNESCO, Krušnohoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápis Krušnohoří na seznam UNESCO pomohl zachovat památky, míní odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.