Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Karlovarský kraj nabídne dotaci na ubytování pro vědce, aby je přilákal na práci v regionu

Dotace na ubytování nabídne Karlovarský kraj vědcům, kteří se rozhodnou pracovat v tomto regionu. Některé z projektů, jež se v kraji připravují jako součást transformace uhelného regionu, s vědeckou a inovační prací počítají. Lidé, kteří by byli schopni ji vykonávat, ale v kraji chybějí. Podpora ubytování by tak mohla být jedním z motivačních prvků, jak je přilákat. V kraji zatím působí jediná veřejná vědecká instituce - Institut lázeňství a balneologie (ILAB).

Dotace na ubytování by poskytla vědcům, kteří v Karlovarském kraji začnou pracovat, příspěvek na bydlení ve výši od 120.000 do 180.000 ročně podle jejich praxe a vzdělání. Karlovarský kraj zatím na tyto účely vyčlenil 1,5 milionu korun s tím, že pokud by byl zájem, přidá další peníze podle potřeby. Dotační program musí ještě schválit zastupitelstvo kraje.

"My jsme dlouhodobě byli prázdným místem na mapě České republiky, co se týká vědy a výzkumu. Karlovarský kraj neměl dosud žádnou výzkumnou instituci a ILAB je vlastně první. A má před sebou významný projekt Centrum lázeňského výzkumu, který by měl mít ve výsledné podobě až 30 pracovníků, vysoce odborných, z nichž řada by měla být vědeckých. A je to riziko, že se nám je nepodaří najít nebo přilákat," uvedl náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

Věda a výzkum se obecně nejčastěji propojuje s vysokými školami nebo velkými technologickými firmami. V Karlovarském kraji veřejná vysoká škola nesídlí. Chybějí zde i velké firmy, které by investovaly do vlastního vývoje. I podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) je počet pracovišť, které se nějak zabývají vědou a výzkumem v Karlovarském kraji daleko za ostatními. V roce 2022 jich podle ČSÚ v kraji bylo 31, v sousedním Plzeňském kraji to bylo 156 a v Ústeckém 121 pracovišť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dotace na bydlení, bydlení pro vědce, ubytování pro vědce, balneologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj nabídne dotaci na ubytování pro vědce, aby je přilákal na práci v regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.