Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Zrestaurovanou monumentální sochu odhalili na zámku v Kynžvartu na Chebsku

V zámeckém parku na zámku Kynžvart na Chebsku bylo dnes slavnostně odhaleno restaurované sousoší Monument dvěma císařům. Národní památkový ústav coby správce zámku odhalil opravenou sochu při zámeckých slavnostech, které se letos nesou v duchu tématu Po stopách šlechtických rodů - Habsburkové domovem i v českých zemích.

„Obelisk restaurovali dva restaurátoři, Petr Douda a Jiří Pavlík. Ti opravili drobné litinové prvky, tedy orlici, koule a litinové lvy. V předchozí fázi došlo k opravě kamenných částí, které jsou kompletně očistěny a lokálně ošetřeny. Cena za kompletní obnovu byla téměř 1,5 milionu korun. Na restaurátorské práce byl monument odvezen v zimním období a na své místo se jeho opravené prvky nyní vrátily po přibližně třičtvrtě roce," řekl Štefan Brštiak ze správy státního zámku Kynžvart. Cílem prací byla podle něj stabilizace havarijního stavu památky a obnova její estetiky.

Monument dvěma císařům se nachází v zámeckém parku na Františkově vrchu nad mlýnem. Jeho základní kámen byl položen 12. září 1835 císařským párem Ferdinandem I. a Marií Annou Savojskou k poctě toho roku zemřelého císaře Františka I. Kancléř Metternich výtvarné řešení monumentu zprvu zadal místním stavitelům, s jejich návrhy ale nebyl spokojený, a tak požádal o vytvoření návrhu Pietra Nobileho, vídeňského architekta, pod jehož vedením tehdy dělníci dokončovali neoklasicistní přestavbu zámku Kynžvart a přilehlých budov v parku.

Konečné řešení pomníku pak akcentovalo jak zemřelého císaře Františka I., tak aktuálně vládnoucího císaře Ferdinanda I. v podobě dvou lvů - jednoho spícího a druhého bdícího, proto nese obelisk název Monument dvěma císařům.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Kynžvart

Štítky ČR, památky, Lázně Kynžvart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrestaurovanou monumentální sochu odhalili na zámku v Kynžvartu na Chebsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.