Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Vedení Sokolova chce ukončit spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování

Vedení města Sokolov ukončí po vzájemné dohodě spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování (ASZ). Trvala bezmála deset let. Obě strany dospěly k závěru, že jejich kooperace nenaplnila očekávání, které od ní měly. Místostarosta Sokolova Jan Picka (VOK) řekl, že návrh městské rady ještě musí projednat a schválit zastupitelé. Zatímco zástupci Sokolova míní, že lidé z agentury nebyli dost aktivní, vedení agentury má za to, že město málo využívalo kapacitu jejích pracovníků a nezaznamenalo výstupy ani zlepšení, vyplynulo z vyjádření místostarosty a z vyjádření ředitele agentury Martina Šimáčka.

„Tím hlavním důvodem je, že jsme očekávali mnohem více od spolupráce právě s Agenturou pro sociální začleňování. Já jsem očekával, že dojde ke snížení počtu takzvaně sociálně vyloučených lokalit, což se nestalo. Očekávali jsme i to, že spolupráce s agenturou nám mnohem více pomůže s investicemi do objektů, které jsou určeny jednotlivým sociálně slabším skupinám, což se také nestalo," řekl Picka. Zmínil i covidovou situaci, kdy svou činnost v sociálních službách ukončilo na území Sokolovska i několik neziskových organizací, a na bedrech městské policie a sociálního odboru tak zůstal větší objem agendy. Podle jeho slov agentura v těchto klíčových okamžicích nebyla městu nijak zásadně nápomocna. O ukončení spolupráce už podle Picky uvažovalo město několikrát, nyní se na tom obě strany dohodly. Rozhodnutí ještě musí schválit zastupitelstvo.

Místostarosta ale také zdůraznil pomoc agentury s projekty pro městskou policii na financování většího množství asistentů prevence kriminality. S tím souhlasí i ředitel agentury Šimáček. Zároveň ale v rozhovoru s ČTK také on hovořil o ne příliš dobré komunikaci mezi oběma stranami. Soudí, že spolupráce s městem zůstala na mrtvém bodě. Agentura podle něj komunikovala především s pracovníky městské policie. Řekl, že od roku 2011, odkdy spolupráce s přerušením v letech 2014 až 2016 trvala, se mnoho věcí v Sokolově podařilo zdárně začít nebo i dotáhnout. „My jsme v poslední době byli velmi aktivní a iniciativní, vloni jsme zaznamenali, že Sokolov předpokládá zpracovat koncepci rozvoje bydlení, nabídli jsme k tomu své kapacity a odbornou podporu, to znamená, aby respektovala potřeby jak lidí v bytové nouzi a v sociálním vyloučení, tak aby zvyšovala obecně dostupnost bydlení ve městě," řekl ředitel o jednom ze společných projektů. Jeho případné uskutečnění bude podle něj už na městě samotném.

Další takový projekt, který je v Sokolově podle Šimáčka těsně před dokončením a který může město dokončit samo, je otevření dluhové poradny. V Sokolově se totiž 7,7 procenta obyvatel potýká s minimálně jednou exekucí. Těmto lidem by mohlo odborné poradenství v budoucnu sloužit, také by toto odborné pracoviště mohlo pomáhat s prevencí. Podobné poradny otevřela agentura ve spolupráci s městy v dalších krajích, například v Liberci nebo v Ostravě. Jejich fungování se podle Šimáčka dlouhodobě osvědčuje.

Agentura bez provázanosti a spolupráce s městem Sokolov na jeho území už dál své aktivity rozvíjet nebude. Šimáček řekl, že nedávno ukončila spolupráci s ASZ z různých důvodů rovněž další města v Karlovarském kraji. Letos jde o Kraslice a Vřesovou, loni to byly Chodov a Rotava. Naopak si Šimáček velmi pochvaluje rozvoj spolupráce agentury s městem Aš.

Agentura pro sociální začleňování je odborem ministerstva pro místní rozvoj. Jde o expertní nástroj vlády, který má zajišťovat podporu sociálního začleňování. Slouží zejména k podpoře vyšších a základních územně samosprávných celků při sociální integraci lidí, kterým hrozí sociální vyloučení nebo kteří již v takovém vyloučení žijí. Agentura má pomáhat snižovat počet sociálně vyloučených lokalit. Takovou lokalitou může být jak celá čtvrť, tak třeba i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy. Takové místo většina obyvatel často vnímá jako problematické. Ve vyloučené lokalitě mnohdy žije skupina obyvatel s omezeným přístupem ke vzdělání či zaměstnání. Navíc bývají tito lidé často zatíženi exekucemi.

Odbor vznikl v lednu 2008 a od roku 2020 je zařazen do struktury ministerstva pro místní rozvoj.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky ČR, správa, sociální, vláda, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rostislav Polhos

Je mi to líto vidět komentáře občanů. Sami nad sebou musíte začít. Uvědomte si že jste rozprodali celé město lidem z Asie za účelem podnikání. Způsobili jste tím ekonomickou nerovnováhu. To že je v městě tolik asociálu udělalo město samo. Samozřejmě že zrušení agentury pro sociální začleňování je racionální. Co taky po nich můžeme chtít když jim chybí finance a podpora.

Pondělí, 10. června 2024, 06:22Odpovědět

Marie Peričevičová

Jen ať to s tou bandou vyžírků ukončí, stojí to spoustu peněz, nic nedělají, jen vyžírají přews nezsiskovky státní peníze a skutek utek.Slušný a zdravý člověk se má o sebe postarat a né stát s tlustými pupky a zlatými řetezy s nataženou rukou, válet se na gauči s 10 dětmi natahovat ruku "státe dej a starej se" Nám taky nikdo nic nedá, nevím proč máme po staletí živit tyhle příživníky vypasené.

Čtvrtek, 6. června 2024, 10:54Odpovědět

Vedení Sokolova chce ukončit spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.