Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ukrajinští uprchlíci zatížili v Karlovarském kraji hlavně školy

Karlovarský kraj patří mezi regiony, kam se po začátku války Ruska proti Ukrajině přesunul velký počet uprchlíků. Vysoký podíl uprchlíků na počtu obyvatel je podle statistik v Praze, části Plzeňského kraje a právě v Karlovarském kraji. Většina dospělých, převážně žen, si za dva roky našla práci i bydlení. Velkou zátěž ale představovali noví žáci pro školy. Například v Mariánských Lázních a okolí tvoří podíl ukrajinských dětí přes 12 procent, což je nejvíce ze všech obcí s rozšířenou působností.

Podle oficiálních údajů ministerstva školství bylo v obvodu Mariánských Lázní 266 žáků základních škol z řad ukrajinských azylantů. To je 12,1 procenta všech žáků. Průměr v České republice je přitom 3,7 procenta ukrajinských uprchlíků z celkového počtu žáků.

Podle ředitelky Základní školy Jih v Mariánský Lázních Jaroslavy Baumgartnerové bylo náročné zvládnout zejména počáteční vlnu uprchlíků. "Kapacita školy nestačila, museli jsme ji navýšit. Tehdy vznikly dvě čistě ukrajinské třídy. Letos se nám už podařilo jednu z nich integrovat do běžných tříd a podobně se chystáme naložit i s druhou ukrajinskou třídou," řekla Baumgartnerová.

Právě začlenění ukrajinských dětí mezi ostatní žáky je cílem školy. A podle ředitelky se to daří. "Děti, které přišly v první vlně, se už naučily slušně česky a normálně se učí s ostatními. Větší problém jsou děti, které přicházejí čerstvě nebo z jiných škol, ty mají ještě problémy," řekla ředitelka.

Podle ní se nestalo to, čeho se část lidí obávala, že ukrajinské děti vytvoří ve škole oddělenou skupinu. "Tím, že jich ve třídě je jen několik a máme ve třídách i další děti cizinců, Rumuny, Syřany, Vietnamce, tak spolu vychází," dodala Baumgartnerová.

Část dětí se s rodinami už na Ukrajinu vrátila. Ti, kteří se nemají kam vrátit, obvykle proto, že jejich domovy zničily ruské útoky, zřejmě v Česku zůstanou. Stále se ale dost rodin častěji stěhuje po Česku.

V Karlovarském kraji žije podle aktuálních údajů ministerstva vnitra zhruba 14 200 ukrajinských uprchlíků. Z toho je téměř 3700 dětí do 18 let. Žen ve věku od 18 do 65 let je zhruba 6700, mužů téměř 3000. Větší počet uprchlíků se dá vysvětlit hlavně tím, že v Karlovarském kraji, na Karlovarsku a Chebsku, jsou lázeňské komplexy, které měly v roce 2022 dostatečnou kapacitu pro prvotní ubytování válečných migrantů.

Ukrajinští uprchlíci v Karlovarském kraji dávají přednost Chebsku a Karlovarsku, na Sokolovsku je jejich podíl výrazně menší. Zatímco na Sokolovsku uprchlíci z válkou postižené Ukrajiny tvoří jen 1,5 až 1,8 procenta, v obvodu obce s rozšířenou působností (ORP) Karlovy Vary je to 6,9 procenta, v ORP Cheb 7,3 procenta a v ORP Mariánské Lázně dokonce 12,2 procenta.

Pomoc se začleňováním a zejména s hledáním práce uprchlíkům nabízí například Krajská hospodářské komora Karlovarského kraje. Podle její ředitelky Lenky Mansfeldové zpočátku šlo o to, naučit uprchlíky základy češtiny. "Následně ale už vzděláváme ukrajinské uprchlíky i v dalších oblastech, v IT a podobně. Díky tomu se mohou dostávat nejen na málo kvalifikovaná místa, ale někteří už povýšili a jsou třeba mistry ve směnách," uvedla Mansfeldová. "Každopádně, kdo chce pracovat, tak si nějakou práci najde," podotkla.

Důležitá je spolupráce s firmami. Hospodářská komora tak pořádá kurzy i na objednávku s konkrétní náplní tak, aby proškolila ukrajinské pracovníky nejen v jazyce, ale i pro konkrétní pracovní místo. Přesto zatím většina ukrajinských uprchlíků pracuje na méně kvalifikovaných místech, a to i vůči své kvalifikaci, kterou měli na Ukrajině.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČR, Ukrajina, boje, práce, školy, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinští uprchlíci zatížili v Karlovarském kraji hlavně školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.