Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dva domy v Sokolově budou od příštího týdne díky dotaci hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů, řekl novinářům starosta Petr Kubis (ANO).

Domovníci-preventisté budou obsluhovat dva městské objekty, a to věžový třináctipatrový dům ve Slavíčkově ulici a dům seniorů v ulici Jiřího z Poděbrad, kde žije dohromady zhruba 400 lidí. V těchto objektech jsou již zřízené takzvané recepce, kde budou domovníci ve směnném provozu vykonávat službu. Obsluhovat budou také kamerový systém.

Celkem devět nových preventistů bude zajišťovat pořádek, bezpečnost a služby, včetně poskytování první pomoci. Zabránit by měli také vstupu cizím lidem. Budou si umět poradit i s každodenními záležitostmi týkajícími se chodu bytového domu. S novým projektem byli seznámeni také obyvatelé. Jejich ohlasy byly podle vedení radnice ve většině kladné.

"Dům Jiřího z Poděbrad byl vybrán proto, že to kdysi býval dům s pečovatelskou službou a bydlí tam dodnes spousta starších lidí, kteří mají specifické potřeby. Může tam být zdravotní problém, takže třeba když přijede sanitka, tak budeme přesně vědět, kdo volá a dopravit je přímo do toho domu. Od některých domů budeme mít i po domluvě klíče," řekl velitel městské policie Radek Neděla.

Mezi novými domovníky jsou také obyvatelé samotných domů. Podle pracovníka Vlastimila Schovance, který bydlí v objektu v ulici Jiřího z Poděbrad, je to výhoda. Zná dobře místní prostředí i většinu obyvatel, kteří mu tak budou více důvěřovat, řekl.

Sokolov získal na tříletý projekt dotaci 15 milionů korun z operačního programu Zaměstnanost plus. Dotace uhradí náklady spojené s vybudováním recepce včetně stavebních úprav domů i mzdové náklady. Dalších 1,4 milionu korun přispěje město.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, kriminalita, správa, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Machač

Jo jo to se rozhazují miliony ze státních peněz. Tahle republika má dluhy kam se podívá a dneska už jsou to biliony, ale na tyhle blbosti peníze jsou !!! A to rozhodně nebude jen těch 16,5 milionů korun, tomu nevěřím. Platy pro tolik lidí a to nebudou jen 3 roky, ale je to napořád. Vždycky platilo, státní správa je nejhorší hospodař.

Pondělí, 8. ledna 2024, 09:27Odpovědět

Dva domy v Sokolově budou od příštího týdne díky dotaci hlídat domovníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.