Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hendikepovaný sportovec Pavel Kovář bude moci dál závodit, díky krajské sbírce si pořídí nový handbike

Stačil jeden nešťastný skok do vody a sportovci Pavlu Kovářovi se otočil celý život naruby. Po úrazu ochrnul od krku dolů. Díky rehabilitacím a cvičení se mu podařilo rozpohybovat ruce, ramena a vrchní část zad. Navzdory fyzickému omezení ho neopustila chuť závodit a účastnil se českého i světového poháru silničních handbiků. Aby ovšem mohl dál soutěžit, potřebuje nový speciálně upravený stroj, který vyjde až na 300 tisíc korun. Karlovarský kraj proto loni na podzim vypsal veřejnou sbírku, díky které se podařilo vybrat necelých sto tisíc.

Pavlovo stávající kolo již neodpovídalo směrnicím, proto si potřeboval zakoupit nové. Právě k tomuto účelu byla vypsána sbírka Karlovarského kraje.

„Pavla jsme finančně podpořili i v minulosti, kdy jsme mu poskytli finanční prostředky na úhradu poplatků spojených se závodní sezónou. Nyní ale bylo potřeba sehnat více peněz, a tak jsme vyhlásili krajskou sbírku. Vybralo se necelých sto tisíc korun, což je zhruba čtvrtina potřebného obnosu na nákup nového handiku. Pavel je velmi pokorný a zároveň houževnatý sportovec, proto mu moc fandím a držím palce do všech dalších bojů, které jej čekají nejen v té závodní dráze,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). 

Pavel se od dětství věnoval basketbalu na vysoké úrovni a zalíbení našel také ve hře na kytaru. V roce 2009 se ale jeho život obrátil naruby. Nešťastný skok do vody skončil poraněním krčního obratle, míchy a následně ochrnutím těla od krku níže. Prognóze lékařů nezněla příliš optimisticky, ale Pavel se nesmířil s tím, že by měl být jen ležícím pacientem.

Jeho odhodlání podpořil také fakt, že poraněná mícha byla „jen“ stlačená a existovala šance na zlepšení jeho zdravotního stavu. Pomocí rehabilitací, cvičení a hlavně obrovské vůli se mu již částečně podařilo rozpohybovat ruce, ramena a vrchní část zad. Vzhledem k povaze postižení se Pavel začal věnovat jízdě na handbiku – speciálně upraveném kole na ruční pohon a účastní se závodů českého i světového poháru silničních handbiků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Karlovarského kraje

Štítky Sbírka, handbike, veřejná sbírka, hendikepovaný sportovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovaný sportovec Pavel Kovář bude moci dál závodit, díky krajské sbírce si pořídí nový handbike  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.