Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Karlovarském kraji vzrostla ve 2. čtvrtletí mzda na 37 072 Kč, reálná klesla

Průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila o 2495 Kč na 37 072. Meziročně jde o nárůst o 7,2 procenta. Kvůli inflaci 11,1 procenta nicméně reálná mzda klesla o 3,5 procenta. Průměrná mzda zaměstnanců v Karlovarském kraji je stále nejnižší v České republice. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Průměrná mzda v zemi dosáhla ve druhém čtvrtletí 43 193 korun.

Růst mezd byl ve druhém čtvrtletí letošního roku nejvyšší v Ústeckém kraji; činil 8,3 procenta. Ale ani tam nedosáhl míry inflace. Nejnižší procentuální růst byl v Praze, jen 6,4 procenta. V Praze jsou ale mzdy dlouhodobě výrazně vyšší než v jiných krajích. Ve druhém čtvrtletí dosáhla tamní průměrná mzda výše 52 833 korun. Ve srovnání s Karlovarským kraje tak beze zaměstnanec v Praze průměrně o 15 761 korun více. Na druhou stranu má vyšší náklady, zejména na bydlení.

Od počátku roku, tedy za první a druhé čtvrtletí, rostly v Karlovarském kraji mzdy o 7,2 procenta na 36 044 koruny. Meziročně tak zaměstnanci dostali mzdu o 2538 korun vyšší. Průměrný počet zaměstnanců ve druhém čtvrtletí letošního roku byl v Karlovarském kraji 81 600 lidí, což je zhruba o 100 méně než ve stejném období loňského roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky mzda, výše mzdy, průměrná hrubá mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji vzrostla ve 2. čtvrtletí mzda na 37 072 Kč, reálná klesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.