Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Karlovarském kraji lákají turisty památky, ale i další zajímavosti

Zájem návštěvníků Karlovarského kraje se už neorientuje jen na známá lázeňská města, ale stále víc návštěvníků přijíždí i za přírodou nebo méně známými cíli, řekl předseda destinační agentury Karlovarského kraje Živý kraj Petr Židlický. Oblíbené jsou tak například i historické doly nebo muzea známých značek, jako je Becherovka či Moser. Nejvíc navštěvovanými turistickými cíli v kraji jsou kromě památek i Miniaturpark Boheminium v Mariánských Lázních nebo Motýlí dům v Karlových Varech. Právě park miniatur považuje letošní sezonu za vydařenou. Za červenec a srpen předpokládá 55 tisíc návštěvníků, srovnatelně s loňskem.

Nejčastěji areál vyhledávají Češi na jednodenní výlety. "Ubylo ubytovaných hostů, podle mých odhadů asi o 20 až 30 procent. Výrazně letos ubylo také Ukrajinců. Loni tvořili až 20 procent ze všech návštěvníků, letos je to zhruba pět procent. Čechů je tu stejně, okolo 80 procent, zbylých 20 procent tvoří hlavně Němci, ale i Holanďané či Dánové," řekl jednatel parku Tomáš Slifka. Návštěvnosti otevřeného areálu přálo slunečné počasí.

Oblíbenou atrakci se zmenšenými modely nejznámějších českých památek loni navštívilo téměř 125 tisíc lidí. Stala se tak po loketském hradu druhým nejvyhledávanějším turistickým cílem v kraji. Letos předpokládá jednatel celoročně otevřeného parku podobný zájem. V současnosti pracovníci dokončují některé modely pražských památek a další připravují. Nové památky by mohly přilákat další návštěvníky. Park by se tak mohl dostat k návštěvnosti před epidemií koronaviru, což bylo 130 tisíc lidí za rok.

Ačkoli je Karlovarský kraj známý především jako kraj lázní, podle Židlického se začíná projevovat snaha ukázat region i v jiném světle. "První náznaky se objevily už před covidem a v době pandemie, kdy se nemohlo cestovat do zahraničí, si hodně lidí našlo cestu do kraje. A nejen do lázní, ale i na hory a na další místa. A v poslední době se ukazuje, že se mění složení návštěvníků, stále více přibývá pobytů rodin s dětmi. A například některá místa na horách mají dnes už stejně silnou letní sezonu jako zimní. Oblibu si získávají i zimní pobyty, při nichž hosté bydlí v komfortních lázeňských hotelech, vyjíždějí přes den lyžovat a po návratu se vrací do hotelu s kvalitním wellness," popsal.

Podle dat CzechTourism byl loni v první desítce nejvíce navštěvovaných cílů hrad Loket, Miniaturpark Boheminium, Motýlí dům v Karlových Varech, Chebský hrad, přírodní rezervace Soos, Návštěvnické centrum Becherovka, hrad a zámek Bečov, zámek Kynžvart, muzeum Karlovy Vary a Ježíškova cesta na Božím Daru.

Kraj má i zatím málo známé cíle, jež si popularitu teprve budují jako například historický důl Jeroným, Muzeum Mattoni nebo zámek Chyše. Návštěvnost tradičních turistických cílů mohou ovlivnit i obnovené a letos znovu otevřené Císařské lázně, které by se chtěly zařadit mezi nejoblíbenější turistické cíle v regionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovy Vary

Štítky ČR, turistika, památky, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji lákají turisty památky, ale i další zajímavosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.