Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letecká záchranná služba by mohla být ve Varech v příštím roce

Letecká záchranná služba by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji v příštím roce. Řekl to po jednání s představiteli Karlovarského kraje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sídlo by měla na karlovarském letišti a provozovat by ji měla zřejmě Armáda ČR. Kraj by ji mohl zajistit do půl roku od chvíle, kdy bude znát přesné podmínky, řekl zastupitel Karlovarského kraje Jan Bureš (ODS), který má v kraji na starosti dopravu. Souhrn podmínek by mohl kraj dostat do dvou týdnů. Vrtulníky záchranářů do kraje nyní létají ze sousedního Ústeckého a Plzeňského kraje.

"My bychom chtěli společně s krajem, který tu iniciativu zahájil, leteckou záchrannou službu co nejdříve v kraji, nejlépe v Karlových Varech na letišti. Probíhá velmi rychle příprava, kterou organizuje kraj a pan hejtman. Já pevně věřím, že v příštím roce dospějeme k něčemu, co by se mohlo podobat stříhání pásek," řekl dnes Válek v Karlových Varech.

Podle Bureše se zástupci kraje a ministerstva dnes dohodli, že by do dvou týdnů měl kraj dostat souhrn podmínek, které bude třeba splnit pro otevření stanoviště letecké záchranné služby. Další příprava by podle něj mohla trvat asi půl roku. Karlovarská krajská záchranná služba je připravena poskytnout personál. Stanoviště v Karlových Varech by podle Bureše nemělo být dočasné, ale trvalé a počítá se s ním i pro případy převozů orgánů mezi Českou republikou a sousedním Německem.

Zatím není definitivně potvrzeno, kdo bude záchrannou službu provozovat. Podle dnešního jednání by to ale měla být Armáda České republiky. Podle Bureše je to pro kraj výhodnější varianta, než kdyby ji provozoval soukromý letecký dopravce, například jako v Ústeckém kraji.

Karlovarský kraj je jedním z krajů, kam vrtulníky záchranářů létají z okolních regionů, konkrétně z Ústeckého a Plzeňského kraje. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) dříve uvedl, že asi ke dvěma třetinám území třistatisícového kraje se letecká záchranná služba nedostane do zákonem stanoveného času 20 minut. To je nejvyšší podíl obyvatel bez rychlého dosahu vrtulníkem ze všech krajů. Kromě Karlovarského kraje chybí letecké základny také ve Zlínském a Pardubickém kraji.

Jeden z hlavních argumentů pro zřízení letecké základny je to, že v Karlovarském kraji není kompletní traumacentrum, popáleninové centrum ani kardiovaskulární centrum, které by řešilo akutní případy. Roli hraje i obtížný terén v horské části regionu. V Krušných horách jsou také oblíbená lyžařská střediska, která navštěvují v zimě desetitisíce lidí. Pravděpodobnost dopravních nehod nebo zranění je v této oblasti vysoká.

Podle statistik záchranné služby v loňském roce letěl záchranářský vrtulník do Karlovarského kraje pro 271 pacientů. Pokud by ale letecky byli převáženi i jiní pacienti než s úrazem, počet pacientů vhodných pro letecký transport by vzrostl asi na 400.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, zdraví, letectví, vláda, záchranná, Válek, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká záchranná služba by mohla být ve Varech v příštím roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.