Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přibalte si na výlet toaletní lopatku. Kampaň učí turisty nenechávat v přírodě nevábné památky

Nejenom papíry od svačin, plechovky či plastové lahve lemují oblíbené turistické trasy. Ale také toaletní papíry, vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby či použité dětské pleny a nevábně vonící nadělení. Do boje proti exkrementům vyrazili v turistických oblastech napříč republikou.

Chodím beze stop je název kampaně, s níž přišlo Sdružení Český ráj, které je nejstarší destinační organizací v České republice. Iniciátoři chtějí vyburcovat turisty, aby za sebou na výletech nenechávali nevábné památky, jimiž je okolí oblíbených turistických tras doslova přeplněno. „Na některých místech je to příšerné, snad za každým stromem je v lepším případě kousek toaleťáku, v horším něco jiného. Když si chce člověk třeba utrhnout u cesty borůvky, úplně ho přejde chuť,“ popisuje své dojmy a zkušenosti turistka Dana Poláčková.

Skalní města Českého ráje, Jizerské hory, Máchův kraj, tam všude se zejména o prázdninách mění okolí turistických tras ve smetiště. A především zůstávají pozůstatky toho, když si turista tak zvaně odskočí do přírody.

„Na tento návštěvnický nešvar začalo Sdružení Český ráj poukazovat již před třemi lety, a to formou komiksu, který vysvětluje, jak si správně počínat v přírodě, když není žádná toaleta na dosah,“ přiblížila Jitka Kořínková, ředitelka Sdružení Český ráj. Nyní se v Českém ráji spojili s Travelbakers a se Střediskem ekologické výchovy v Sedmihorkách a vznikly další výstupy, které mají turisty navést k tomu, aby si do přírody neodskočili anebo pokud není zbytí, aby po nich nezůstaly nepříjemné stopy.

Vznikla mapy toalet poslední záchrany či ekologický program Lesní překvapení. Iniciativa také zaujala další turistické oblasti, které se s obdobnými problémy ve svých oblastech potýkají. Pro letošní sezonu byl spuštěn nový web chodimbezestop.cz. Ten návštěvníkům přibližuje „Šestero odpovědného návštěvníka přírody“ s důrazem právě na téma nezanechávání nežádoucích stop. „To v tuto chvíli vnímáme jako nejožehavější,“ podotýká Kořínková.

Vzniklo šest zásad ohleduplného návštěvníka přírody, s nimiž se můžou výletníci seznámit na webu, tam se dozvíte jak se nachystat na cestu, jak po sobě zamést stopy a třeba si i můžete koupit speciální toaletní lopatku.

Do projektu se již zapojily destinační managementy turistických oblastí Krkonoše, Orlické hory a Podorlicko, Broumovsko, Hradecko a také Královéhradecká centrála cestovního ruchu. V tuto chvíli také probíhají jednání o spolupráci s Lesy České republiky či iniciativou Ukliďme Česko.

Cílem projektu je především výchova návštěvníků k ohleduplnějšímu chování v přírodních lokalitách a zbavení se mylného dojmu, že „jednou se nic nestane“. Pokud totiž s tímto názorem projde danou lokalitou za den tisíc lidí, tak se toho stane poměrně dost.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky turistika, kampaň, odpadky, wc, Český ráj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibalte si na výlet toaletní lopatku. Kampaň učí turisty nenechávat v přírodě nevábné památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.