Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O dvě vzácné lokality v Českém lese se budou starat skauti spolu s ochránci přírody

Tachovští skauti spolu s přírodovědci budou společně pečovat o jedinečnou přírodní památku Kolowratův Rybník a lokalitu Bezděkov u Třemešného. Vzájemná spolupráce by měla dětem ukázat, čím je příroda v CHKO Český les unikátní a zároveň se také aktivně zapojí třeba do sečení rozrůstající se třtiny šedé, která utiskuje kriticky ohroženou masožravou rosnatku.

„Skauting by bez přírody nemohl existovat. Příroda není jen prostředí, ve kterém se skauting odehrává, je to navíc zdroj formativních a nezapomenutelných zážitků. Chceme, aby naše role v přírodě nebyla jen pasivní, ale abychom jí dokázali i účinně pomáhat, aby náš pobyt v ní byl zážitkem, poučením i reálným přínosem,“ vysvětluje Kristina Pěchoučková, vůdkyně střediska Tajfun Tachov, Junák - český skaut.

I z toho důvodu podepsali skauti s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a správci CHKO Český les dohodu o vzájemné spolupráci při péči o dvě vzácné přírodní lokality. Do ochrany přírody se ale skauti zapojují i díky projektu Patronáty Skautského institutu, který funguje po celé České republice již čtvrtým rokem.

Zmíněný program probíhá tak, že se skautský oddíl propojí s odborníkem a se správcem nějakého přírodního území, které potřebuje péči. Děti se dozvědí, čím je zdejší příroda jedinečná, a následně se aktivně zapojí do péče o ni. Přebírají tak pomyslný patronát nad kouskem přírody.

„V přírodní památce Kolowratův rybník roste kriticky ohrožená masožravá rosnatka prostřední, která je však potlačována rozrůstající se třtinou šedou. Od roku 2021 zde skauti třtinu pravidelně sekají a odklízejí. Letos skauti přibrali do patronátu lokalitu Bezděkov u Třemešného, kde budou kosit louku s výskytem prstnatce májového a vachty trojlisté,“ dodává Tomáš Peckert ze Správy CHKO Český les.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Hlinková, Věra Končická, Lucie Koryťáková Nováková

Štítky péče o přírody, ochrana přírody, CHKO Český les, skauti, junák, Tajfun Tachov, AOPK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dvě vzácné lokality v Českém lese se budou starat skauti spolu s ochránci přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.