Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kozy walliserské spásají vegetaci na strmých svazích pod venkovním bazénem hotelu Thermal

Novou atrakcí v Karlových Varech jsou kozy walliserské černokrké, které nově spásají zeleň na strmých svazích pod venkovním bazénem u hotelu Thermal. Chov zajišťuje městská organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary (LLPKV). Zmíněný druh zvolila díky jeho odolnosti, a zejména ochotě spásat akát, který se zde masivně zmlazuje. Tento druh kozy je zdatný skokan, který si pochutná na akátu.

„Skalnaté svahy kolem hotelu jsou těžko dostupné pro naše zaměstnance i techniku, a je proto náročné zajistit zde pravidelnou údržbu zeleně,“ líčí ředitel LLPKV Stanislav Dvořák a dodává: „Proto jsme se rozhodli zapojit do péče o pozemky, které máme ve správě, zvířecí pomocníky.“ Výběr vhodného plemene však nebyl jednoduchý. Svahy zarůstají křovinami, nebylo tedy možné zvolit ovce, které k obživě upřednostňují trávu. Naopak koza walliserská se živí i kůrou a kmínky dřevin.

Koze walliserské se díky jejímu černobílému zbarvení říká také polomáčená. V České republice je její chov vzácný. K obhospodařování svahů pod Thermalem se zakoupila dvě kůzlata, narozená v únoru a dvě dospělé samice. „Kůzlata jsme přivezli ze zoologické zahrady v Chomutově, dospělé samice ze soukromého chovu v Písku,“ upřesňuje ředitel.

Výhodou málo známého plemene kozy je jeho nenáročnost a odolnost. Obratně se pohybuje po strmých svazích. Nepotřebuje ubytování v chlévě, stačí jí přístřešek. V zimě ji chrání hustá dlouhá srst. Potřebuje pouze trvalý přístup k vodě. Pastvu doplní seno, obilí nebo mrkev. „Zvířata se navíc mohou stát dalším zpestřením pro naše hosty, proto se rádi na projektu podílíme,“ poznamenal Břetislav Benda, provozní ředitel hotelu Thermal. Díky hotelu je zajištěn zdroj vody a elektřiny.

Pokud se chov koz osvědčí, chystá se jeho rozšíření. „V případě úspěšného spásání zvětšíme výběh i na další části pozemků, tedy na část za spojovací výtah mezi hlavní budovou Thermalu a bazénem,“ plánuje ředitel Dvořák.

Členové stáda si pomáhají, ale umí se i poprat

K ohraničení prostoru byl využit současný plot, který byl již dříve zbudován kvůli asanaci svahů. Na ten navazují laminátové pruty s ohradníkem a elektrickou vodící šňůrou. Oplocení dosahuje délky téměř 250 metrů a výšky dva metry, což je nutné, protože koza walliserská je zdatný skokan. Známá je také svou schopností spolupráce s ostatními členy stáda. „Zatímco jeden přišlápne větev, druhý ji může ze země ožírat,“ prozradil její dlouholetý chovatel. Naopak samci mezi sebou rádi bojují.

„Plemeno pochází ze Švýcarska. V polovině minulého století bylo na vymření. Přestože zbývalo posledních 440 kusů, podařilo se ho Švýcarům znovu obnovit. V roce 1980 se dostalo do Německa. V České republice se chová v zoologických zahradách a několik jedinců také u soukromých chovatelů,“ doplnila Martina Nentvichová, projektová manažerka Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary (LLPKV)

Štítky kozy walliserské, kozy nad Thermalem, spásají zeleň, kozy na svazích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kozy walliserské spásají vegetaci na strmých svazích pod venkovním bazénem hotelu Thermal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.