Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Krasavec před karlovarským Vřídlem bude vznikat postupně působením minerální vody

Nový pitný stojan karlovarského Vřídla, navržený sochařem Oldřichem Morysem, představila Kancelář architektury města Karlovy Vary (KAM KV). Stojan dostal jméno Krasavec a jedná se o objekt vznikající postupným přirozeným usazováním Vřídlovce.

„Do anonymní otevřené architektonicko-výtvarné soutěže odevzdali své návrhy jak karlovarští výtvarníci, tak kreativci z celé České republiky. Porota vybírala z téměř třiceti návrhů na novou podobu pitného stojanu před Vřídlem. Odborná komise jednomyslně doporučila na první místo návrh od Oldřicha Moryse,“ informovala Daniela Vyhlídková, architektak z KAM KV.

Na navrhovaném objektu komise ocenila především to, že hlavním tvůrcem sochy bude příroda sama, respektive specifické vlastnosti místní vřídelní minerální vody. Dílo pracuje s přirozeným procesem tvorby vřídlovce, který se vytváří v místech kontaktu vyvěrajícího pramene se vzduchem. Dílo tak bude vznikat postupně, v řádu několika let na kovové geometrické struktuře.

„Jeho tvar, rychlost růstu a zabarvení určují přírodní procesy, odhadovaný nárůst vrstvy usazenin je několik milimetrů až jeden centimetr za měsíc. Minerální voda se v Karlových Varech dostává na povrch po 25000 letech, kdy dopadla na zem jako dešťová. Krystalizující minerály, kterými se věky sytila, se stávají výživou Krasavce. Z geologického hlediska extrémně rychlý růst vřídlovce je z lidské perspektivy pomalým přírodním divadlem rozloženým do horizontu několika let,“ říká autor návrhu Oldřich Morys.

V centru Karlových Varů, kde jsou již přírodní projevy termominerálních vod skryty, se stane Krasavec unikátní podívanou. Bude srozumitelnou formou vyprávět příběh toho, jak se postupně vytvářelo geologické podloží celého města.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kancelář architektury města Karlovy Vary, vizualizace Oldřich Morys

Štítky Vřídlo, pitný stojan před Vřídlem, pitný stojan, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krasavec před karlovarským Vřídlem bude vznikat postupně působením minerální vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.