Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Karlovarští radní doporučí zvýšit dotaci na filmový festival na 10 milionů korun

Karlovarští radní doporučí zastupitelstvu zvýšení dotace na letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary na deset milionů korun. Původně bylo v rozpočtu 8,9 milionu korun. Žádost o vyšší dotaci festival zdůvodnil mimo jiné inflací a růstem cen za služby, které musí hradit. Podle radních je přínos festivalu pro Karlovy Vary a okolí tak vysoký, že navýšení dotace má opodstatnění.

„Mezinárodní filmový festival požádal město o navýšení finančního příspěvku o 1,1 milionu korun, tedy na deset milionů korun. Stejné financování je letos i od Karlovarského kraje. My jsme si udělali analýzu, v čem to navýšení spočívá. A kromě inflace je to i o tom, že se více utrácí za ubytování a stravování. A vzhledem k tomu, že se jedná většinou o karlovarské hotely, tak jsme přistoupili k tomu, že předkládáme zastupitelstvu navýšení dotace, protože finanční prostředky zůstanou ve městě a promítnou se opět do ekonomiky města," řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Karlovarský filmový festival z veřejných zdrojů čerpá podporu zejména od ministerstva kultury, Karlovarského kraje a města Karlovy Vary. V minulých letech kraj i město dávaly festivalu osm milionů korun, kromě covidového období, kdy se akce nekonala, nebo byl omezena.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary dává magistrátu také po každém ročníku přehled toho, za co ve městě utratil peníze. Celková odhadovaná úhrada za poskytnuté služby a nákup zboží společnostem sídlícím v Karlových Varech nebo firmám zaměstnávajícím pracovníky s trvalým pobytem v Karlových Varech nebo okolí včetně útraty návštěvníků a hostů festivalu v průběhu jejich pobytu v Karlových Varech tak v roce 2022 činila přes 214 milionů korun. Největší podíl na tom mají platby za ubytování a nájem nebytových prostor, které byly loni přes 61 milionů korun včetně DPH. Přes šest milionů korun pak platí festival za služby, pronájmy nebo nákup materiálu. Ale i honoráře lidem, kteří pro festival pracují a mají trvalý pobyt v Karlových Varech, byly značné, přes 7,2 milionu korun, jde o brigádníky, pokladní, hostesky, řidiče a další pracovní pozice, které jsou pro chod festivalu nezbytné.

Vzhledem k tomu, že meziročně znovu stouply ceny za ubytování a další služby, které festival využívá, je pravděpodobné, že festival utratí i letos zhruba stejně nebo více peněz v Karlových Varech.

Definitivní rozhodnutí o zvýšení dotace musí udělat ještě zastupitelé města na svém červnovém jednání.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, film, správa, festival, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští radní doporučí zvýšit dotaci na filmový festival na 10 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.