Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Na Karlovarsko lákají lékaře. Usnadní jim žádosti o dotace

Dotace na zřízení a rozšiřování ordinací praktických, dětských, zubních lékařů a gynekologů, které poskytuje Karlovarský kraj, se zjednoduší a bude je možné použít i na další účely. Změny schválili krajští zastupitelé. Základní změnou bude to, že o dotace už nebudou muset žádat obce a města, v nichž ordinace mají být, ale přímo provozovatelé, tedy lékaři, řekl na zastupitelstvu hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Kraj si od toho slibuje zrychlení a zjednodušení procesu získávání dotací, a tím i větší šanci přilákat do kraje lékaře.

Důvodem aktualizace dotačního programu byla především velká administrativní zátěž pro obce, které jsou v současném programu oprávněnými žadateli o dotaci pro vznik ordinací primární péče na svém území. Podmínky programu určovaly příjemci dotace, tedy obci, povinnost hlídat závazky lékařů (ordinační dobu, poskytování zdravotních služeb po dobu čtyř let) a také povinnost dotaci vyúčtovat. Obce také musely žádosti o dotace schvalovat, což někdy trvalo i několik měsíců.

Nově budou žadateli poskytovatelé zdravotních služeb – lékaři a Karlovarský kraj bude plně dohlížet na jednotlivé závazky lékařů plynoucí z poskytnuté podpory bez nutnosti uzavírání smluv mezi obcemi a lékaři.

Dotační program také nově zahrnuje i případy, kdy ordinace hlavního lékaře rozšíří své služby tím, že přijme dalšího lékaře nebo dosavadnímu zvýší jeho úvazek. Podporu může získat i na to, že otevře svou pobočku v jiné obci. Většina praktiků má více ordinací v různých obcích, které pravidelně objíždí.

Dotační částky ale zůstávají zatím stejné. Pro ordinaci praktického lékaře a gynekologa v obci do 8000 obyvatel to může být až o 800.000 korun, ve větších městech 400 tisíc korun. Ordinace zubních lékařů mohou získat až milion korun.

Dotace na podporu ordinací Karlovarský kraj poskytuje od dubna roku 2021. Program podpořil již devět obcí, díky němu vznikly tři zubní ordinace a šest ordinací praktických lékařů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karlovarský, Kraj, Lékaři, Dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Karlovarsko lákají lékaře. Usnadní jim žádosti o dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.