Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Naše vztahy zažívají rozkvět, říká šéf sudetských Němců a chválí Pavla i Fialu

Začínající sudetoněmecký sjezd v bavorském Řezně je ve znamení jara ve vztazích mezi Čechy a sudetskými Němci, prohlásil nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Řekl také, že věří, že současné pozitivní poměry mezi Čechy a sudetskými Němci se budou již jen trvale rozvíjet, což se v minulých letech ne vždy dařilo.

Ocenil také českého prezidenta Petra Pavla, který Posseltovi a Sudetoněmeckému krajanskému sdružení (SL) před týdnem v bavorském Selbu poděkoval za podíl na zlepšování vzájemných vztahů. „Začíná sjezd, který se nese ve znamení jara v česko-bavorských, česko-německých a obzvláště česko-sudetoněmeckých vztazích," řekl Posselt, který stojí v čele Sudetoněmeckého krajanského sdružení. To zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků.

Krátce před sjezdem navštívil Bavorsko vedle prezidenta Pavla také český premiér Petr Fiala, který bavorskému premiérovi Markusu Söderovi řekl, že česká vláda poprvé od roku 2017 opět vyšle na sudetoněmecké setkání svého zástupce. Do Řezna přijede ministr školství Mikuláš Bek, který v neděli k sudetským Němcům promluví na hlavním shromáždění.

Posselt prohlásil, že si Fialova rozhodnutí velmi cení. „Je to poprvé, co český premiér zcela veřejně a otevřeně před bavorskou vládou účast některého z ministrů oznámil," řekl Posselt. Jako první úřadující ministr se sjezdu v roce 2016 zúčastnil Daniel Herman, který tehdy vedl resort kultury. O rok později za sudetskými Němci přijel tehdejší vicepremiér Pavel Bělobrádek. To připomněl i Posselt, který ale dodal, že takto otevřený charakter oznámení české vlády nastal až nyní.

Věřím, že tentokrát zažíváme udržitelný rozvoj, který velmi vítám. Má to co dělat s odvahou českých politiků," odpověděl Posselt, co za současným obratem v česko-sudetoněmeckých vztazích vidí. Po pádu komunismu v někdejším Československu nastalo podle Posselta několik vln sbližování a následného ochlazování vztahů.

Sbližování zahájil tehdejší prezident Václav Havel, později přišel zvrat, za kterým podle Posselta stálo mnoho jmen, mimo jiné Havlův nástupce v prezidentské funkci Václav Klaus. „Pak nastal zase pozitivní vývoj. Chci zmínit rok 2011, kdy jsem s bavorským premiérem Horstem Seehoferem navštívil Česko, poté vystoupil premiér Petr Nečas v bavorském zemském sněmu, kde pronesl historický projev," řekl. Nečas v bavorském parlamentu v roce 2013 zopakoval pasáž z česko-německé deklarace, že Česko lituje křivd způsobených poválečným vysídlením sudetských Němců. "Poté zase nastal zvrat, nebo bych spíše řekl, že to někde zamrzlo," poznamenal Posselt.

Vedle odvahy českých politiků vidí Posselt jako důležité pro vztahy Čechů a sudetských Němců to, že Sudetoněmecké krajanské sdružení změnilo své stanovy. Vypustilo zmínku o tom, že bude usilovat o vrácení majetku, který byl sudetským Němcům při poválečném odsunu z Československa zkonfiskován. Změna stanov podle Posselta nebyla jednoduchá, neboť ne všichni s tím souhlasili.

„Když člověk nenávidí, podporuje nacionalismus a populismus, tak to je vždy výraz zbabělosti. Podporovat mír a přistupovat k sobě jako rovný k rovnému, to vyžaduje odvahu. Odvahu i proti kritikům ve vlastním táboře," řekl Posselt.

„Jako sudetští Němci jsme vázáni ideou míru, sebeurčení, právy menšin. Zažili jsme, co nacionalismus a vyhnání mohou způsobit, přičemž jasně říkám, že jsme na tomto nacionalismu měli značný podíl," řekl Posselt. Šéf sudetských Němců se v minulosti opakovaně omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu, učinil tak mimo jiné v Terezíně nebo v památníku v Lidicích. „Na sjezdu to budu nadále ve všech formách opakovat," řekl.

Sjezd, který se v Řezně koná do neděle 28. května, má letos motto Osudové společenství Evropa. "Češi a sudetští Němci byli vždy osudovým společenstvím. Když se dobře dařilo Čechům, tak se dobře vedlo sudetským Němcům. Když se dařilo dobře sudetským Němcům, dařilo se Čechům. A když se někomu dobře nedařilo, tak na tom byl špatně i ten druhý," dodal. Z Československa byly po druhé světové válce odsunuty asi tři miliony Němců. Podle česko-německé komise historiků přitom přišlo o život 15 tisíc až 30 tisíc lidí. Během předešlé více než šestileté nacistické nadvlády zahynulo kolem 320 tisíc až 350 tisíc obyvatel někdejšího Československa.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CSU

Štítky Němci, Sudetští, Karlovarský, Sjezd, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naše vztahy zažívají rozkvět, říká šéf sudetských Němců a chválí Pavla i Fialu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.