Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé v Lubech podají stížnost kvůli desetitisícovým nedoplatkům za teplo

Obyvatelé městských bytů v Lubech na Chebsku se nechtějí smířit s tím, že budou muset zaplatit desetitisícové nedoplatky za teplo za loňský rok. Ještě před dnešním jednáním s vedením města podepisovali stížnost, kterou chtějí ve čtvrtek doručit na radnici. Požadují i přezkoumání vyúčtování, samotné ceny tepla i funkčnosti měřidel. Podle starosty města Vladimíra Vorma (KDU-ČSL) ale město nemohlo s cenou tepla nic dělat a občany informovalo. Ti ale tvrdí, že nedostatečně, zaznělo na jednání, kterého se zúčastnilo asi 150 místních obyvatel.

Hlavním problémem v Lubech bylo to, že lidé si nezvedli zálohy na teplo v době, když se začaly ceny plynu, kterým se v Lubech topí, prudce zvedat, tedy už v první polovině roku 2022. "Z důvodu vysokých přeplatků z předešlého roku naše Bytové hospodářství uvedlo, že není potřeba zvyšovat zálohy. Pak se situace vyvíjela, jak se vyvíjela. Opakoval jsem, že jsme spoléhali na pomoc státu, o které bylo mockrát hovořeno. Ale v žádném případě se tu nespekulovalo kvůli volbám," uvedl starosta Vorm. Podle některých totiž město nechtělo zálohy zvyšovat před komunálními volbami.

Jenže v současné situaci musí lidé z městských bytů platit 20 tisíc korun i 50 tisíc korun za nedoplatky za teplo. Dodavatel tepla do městských bytů, Lubská Kalora, se hájí tím, že na počátku roku dodavatel plynu ukončil dodávky za fixované ceny a zbyli jen dva dodavatelé, kteří byli ochotni plyn prodat. Ale jen za spotové ceny, tedy za aktuální ceny na trhu. Firma tak musela nakupovat jen na měsíc dopředu a za ceny, které výrazně převyšovaly ceny z roku 2021. Cena tepla v Lubech tak vzrostla v roce 2022 meziročně zhruba trojnásobně.

Obyvatelé městských domů se proto obrátili i na právníky, aby je ve sporu zastupovali. Podle stížnosti město nepostupovalo s péčí řádného hospodáře a nemělo takové zvýšení cen dopustit. Lubské kotelny jsou ale stavěné na spalování plynu, který byl loni rizikovou komoditou.

Na dnešním setkání s občany byli i zástupci chebského úřadu práce, kteří vybídli obyvatele, kteří se ocitli v nouzi, aby se pokusili požádat o státní příspěvek na

bydlení nebo dávku v hmotné nouzi. Upozornili ale, že nárok na tyto dávky limitují podmínky zákona. Sociální pracovnice s chebského městského úřadu také upozornila na krajský program Záchranná brzda, který nabízí za určitých okolností dar lidem, kteří se ocitnou ve finanční nouzi. Prioritní je ale využít nejprve všechny státní podpory.

Lidé v Lubech tak budou muset nedoplatky zaplatit, město a jeho Bytové hospodářství jim nabízí splátkové kalendáře. Odpustit dluhy obyvatelům město podle starosty ze zákona nemůže. Letos by cena tepla měla v Lubech klesnout. Dodavatel tepla získal kontrakt za fixovanou cenu do konce letošního roku. Cena by tak mohla klesnout z loňských zhruba 1800 korun na 1150 korun za gigajoule bez DPH. I to je ale více, než lidé platili v roce 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, teplo, správa, Luby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Lubech podají stížnost kvůli desetitisícovým nedoplatkům za teplo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.