Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Získat prodejce na farmářské trhy v Karlovarském kraji není jednoduché

Farmářské trhy v Karlovarském kraji mají často nedostatek prodejců s regionální produkcí. V kraji je málo pěstitelů i chovatelů a prodejci z jiných krajů to mají na nejzápadnější část Čech daleko. Zároveň zde není takový počet zákazníků, aby se jim cesta vyplatila. Pořadatelé farmářských trhů tak sázejí hlavně na loajalitu stálých partnerů a podporu měst, kde se trhy konají.

Pravidelné farmářské trhy se konají v Karlových Varech, Chebu nebo Mariánských Lázních. Menší města jejich pořádání zkoušela v minulosti, ale většinou tato iniciativa narazila na to, že nebyl dostatečný počet zákazníků, a pořádání trhů tak nebylo zajímavé ani pro prodejce.

Asi největší farmářské trhy v kraji jsou v Karlových Varech. Ačkoli jde o krajské město, ani zde není jednoduché zajistit prodejce, kteří by přijeli s atraktivním a čerstvým zbožím. Trhy pořádá městská společnost KV City Centrum v prostoru před tržnicí v centru města obvykle jednou za dva týdny, tradičně v pátek, obvykle od března.

Podle Boženy Turoňovové z KV City Centra, která má pořádání trhů na starosti, je obtížné sehnat prodejce. Důvodů je hned několik. „Když se s trhy začínalo, byli jsme jedním z posledních krajů, takže najít vhodný termín už nebylo jednoduché. Proto se vybral pátek. Ideální jsou samozřejmě soboty, kdy lidé mají čas a nakupují na víkend. A dostat k nám prodejce je obtížné. Ti, co jezdí, jsou loajální a jezdí často na základě dobrých vztahů," řekla.

Producenti zeleniny nebo ovoce v Karlovarském kraji prakticky nejsou. A ti, kteří své produkty prodávají, je většinou prodávají takzvaně "ze dvora". Zelenina, ovoce nebo jiné čerstvé potraviny se tak do Karlových Varů musí dovážet. A to nejen z okolních regionů, Ústeckého nebo Plzeňského kraje, ale i z větší dálky. To ale prodejcům velmi zvyšuje náklady.

„Jsme také krajem s nejnižší kupní silou, takže pokud si mohou prodejci vybrat například s jinými většími městy, samozřejmě jedou raději tam, protože je tam více zákazníků a i více utratí," konstatovala Turoňová.

Farmářské trhy jsou ale podle ní i místem, kde se setkávají lidé. Nejčastějšími zákazníky nebo návštěvníky jsou ženy s dětmi nebo senioři. Ti se často na trhu zdržují i několik hodin, potkávají tam své známé, povídají si, a trhy tak plní i sociální funkci.

Jak Turoňová řekla, v některých zemích jsou zdravé nebo biopotraviny zvýhodněné tak, že stojí méně než průmyslově vyráběné produkty. „Je přece rozumné podporovat to, aby lidé jedli zdravé potraviny," argumentuje Turoňová. V Česku jsou ale stále farmářské nebo biopotraviny dražší než produkty v supermarketech, i když tam pocházejí často ze vzdálených destinací.

V Chebu bývaly farmářské trhy každý týden, letos se jejich frekvence snížila a jsou jednou za dva týdny. Trhy se konají i v Mariánských Lázních a provozuje je stejná firma jako v Chebu. „Po dlouhých jednáních bylo nakonec rozhodnuto, že se trhy po sedmi letech přesunou z mlatového povrchu v parku Střed na dlážděný povrch Masarykovy ulice. Stánky budou umístěny na náměstíčku u sousoší dvou monarchů a dále v ulici směrem ke kolonádě. Nové místo konání je minimálně stejně lukrativní jako původní plocha. Vzdálenost od původního místa konání je pouze pár kroků. Trhy se budou opět konat každou sobotu až do konce listopadu," informovala pořádající firma Trhy Aleš.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, trh, potraviny, správa, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Získat prodejce na farmářské trhy v Karlovarském kraji není jednoduché  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.