Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kvůli vyjádření vedení Karlových Varů k referendu o Vřídelní kolonádě má padnout trestní oznámení

Kvůli vyjádření vedení Karlových Varů, že nadcházející referendum o nahrazení současné Vřídelní kolonády replikou litinové z 19. století stejně stavbu kvůli chybějícím penězům nezajistí, má padnout trestní oznámení. Chce jej podat Petr Ajšman, který v komunálních volbách neúspěšně kandidoval za hnutí Srdcem pro Vary, na vedení města a Kancelář architektury města (KAM). Podle něj jde o takzvaný zásah veřejné moci do referenda, které se bude konat v pátek a sobotu 13. a 14. ledna.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) ale takový výklad odmítá. Vedení města na posledním prosincovém zastupitelstvu i později v tiskové zprávě uvádělo, že bez ohledu na výsledek referenda jsou stavba litinové kolonády a zbourání betonové Vřídelní kolonády nereálné. „Je třeba otevřeně říci, že město na takovýto projekt nemá a v nejbližší době nebude mít finanční prostředky. Odhadované náklady se pohybují kolem jedné miliardy korun a to je opravdu astronomická suma,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

Podle Ajšmana se politici a zaměstnanci KAM snaží ovlivnit občany a nabádají je k tomu, aby v referendu nehlasovali pro výměnu kolonády. Odkazuje se přitom na rozsudek soudu ohledně referenda v obci Břežany. „Mé tvrzení spatřuji především v tom, že vyjádření veřejných a především politických osobností nebo zaměstnanců Magistrátu města Karlovy Vary se v takových případech posuzuje jako 'zásah veřejné moci', kdy zmíněné osoby účelově tvrdí, že referendum o obnově litinové kolonády je v podstatě nesmyslné a i stavba litinové kolonády jako taková," uvádí Petr Ajšman v trestní oznámení, které chce ve středu podat na Krajském státním zastupitelství v Plzni.

Jenže podle primátorky Pfeffer Ferklové i soud, který se v minulosti zabýval možnými zásahy veřejné moci do konání referenda, považovaly za veřejnou moc hlavně soud nebo státní správu. „Podání trestního oznámení je právem každého. Za město jej nevidíme jako důvodné, ale o tom samozřejmě musí rozhodnout orgány činné v trestním řízení," uvedla primátorka. Dodala, že i ve zmiňovaném rozsudku se uvádí, že v rámci politické soutěže mají zaznít i případné argumenty a protiargumenty. „Tedy vyjadřovat své názory k otázce referenda je zcela v pořádku, pokud tak činí občané obce, a to ať příznivci či odpůrci navrhovaného řešení. A vedení obce samozřejmě jsou občané a jako takoví se zcela jistě smí účastnit politické soutěže názorů na vývoj své obce," míní Pfeffer Ferklová.

Referendum o litinové kolonádě se v Karlových Varech konalo už před pěti lety. Tehdy ale nebylo platné kvůli nesplnění potřebného počtu hlasujících. I tehdy padly žaloby na vedení města, a to kvůli údajnému ovlivňování referenda, ale i kvůli tomu, že některé volební místnosti byly na jiných místech, než jsou voliči zvyklí. Obě žaloby ale soudy zamítly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav Loket

Štítky referendum, stavby, lázně, Karlovy Vary, Vřídelní kolonáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vyjádření vedení Karlových Varů k referendu o Vřídelní kolonádě má padnout trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.