Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Karlovarský kraj dá další peníze na uprchlickou krizi. Vyčlenil přes 200 milionů

Na náklady spojené s uprchlickou vlnou související s ruskou agresí na Ukrajině uvolnil Karlovarský kraj přibližně 230 milionů korun. Většinu pokryly kompenzace od státu. Jde o náklady na ubytování či na provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Z rozpočtu kraje šlo asi 13 milionů korun, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Karlovarský kraj vynakládá prostředky na prvotní zajištění základních životních potřeb uprchlíků, včetně stravování. Tam jsme na úrovni 13 milionů korun, a to jsou peníze, které jdou z prostředků Karlovarského kraje," řekl hejtman. Kromě stravování šlo například o nákupy hygienických pomůcek či léků. Vedení kraje ale podle hejtmana na počátku uprchlické vlny očekávalo daleko vyšší výdaje z vlastních prostředků. Většinu z nich jde uhradit z příspěvků ministerstva financí.

Asistenční centrum v Karlovarském kraji, kde žije asi 283 tisíc obyvatel, odbavilo od začátku provozu zhruba přes 18 tisíc běženců. Reálně jich ale podle odhadů krajského úřadu pobývá v kraji zhruba polovina. Nejvíce jich v kraji žije v Karlových Varech a v Mariánských Lázních, kde jsou dostatečné ubytovací kapacity.

V poslední době projde centrem přibližně 300 Ukrajinců týdně. Zhruba polovina z nich ho využívá při přijímacím procesu, zbytek uprchlíků v případě, když potřebují vyřídit změnu ve statusu dočasné ochrany, změnu ubytování či potřebují vyjet na Ukrajinu. Na případný vyšší příliv uprchlíků je kraj připraven. V případě potřeby se prodlouží otevírací doba uprchlického centra, dostatečné jsou také ubytovací kapacity.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Karlovarský, Kraj, Uprchlíci, Investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dá další peníze na uprchlickou krizi. Vyčlenil přes 200 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.