Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj prověří náklady na provoz bazénu u domova mládeže ve Varech

Karlovarský kraj prověří reálné náklady na nutné opravy bazénu krajské Střední pedagogické školy v Karlových Varech. Odhady potřebných nákladů se totiž výrazně liší. Kraj se kvůli ztrátovosti bazénu a nízkému využití rozhodl provoz od ledna uzavřít. Proti tomu je ale město Karlovy Vary, podle něhož bazén využívají zejména sportovní kluby, pro které by místo v ostatních bazénech ve městě nebylo. Kraj proto také prověří skutečnou kapacitu ostatních bazénů. Vyplynulo to z dnešní schůzky hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) a primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO).

Podle Kulhánka se některé informace, které má kraj, zásadně liší od údajů, kterými disponuje město. "To, co dnes na jednání zaznělo, je výrazně odlišná informace ohledně stavu technologie od domova mládeže, podle něhož už v roce 2016 byla potřeba investice v řádu 16 milionů korun. Zároveň ale dnes správce bazénu tvrdil, že by mělo jít o investici v řádu stovek tisíc korun. Proto jsme se dohodli, že pracovníci KV Areny posoudí nezávisle stav technologie. A zároveň jsme se dohodli na tom, že bude svoláno jednání klubů, kterých se to dotýká," řekl po jednání novinářům Kulhánek.

Město ale chce, aby kraj provoz bazénu ponechal minimálně do konce školního roku, aby byl čas na jednání a nalezení řešení. "Na nás se obrátily kluby, které požádaly, aby mohly plavat v naší KV Areně. Ale obsazenost v KV Areně je taková, že už by to bylo na úkor veřejnosti, což nechceme dopustit. Město má ještě bazén u Základní školy Krušnohorská, která také nabízí bazén pro základní a mateřské školy, ale ta má už také plnou kapacitu. Jediný bazén, se kterým můžeme ještě jednat o možnosti využití, je bazén v Alžbětiných lázních," uvedla Pfeffer Ferklová.

V Karlových Varech je pět bazénů, z toho tři jsou ve vlastnictví města, jeden, u domova mládeže, je v majetku kraje a pátým je bazén hotelu Thermal. Ten je ale pro své jasně komerční zaměření pro trénink sportovních klubů nevhodný.

Pro domov mládeže pedagogické školy je ale bazén zátěží, jeho roční ztráta dosahovala asi dvou milionů korun, nyní, po zdražení energií, už tří milionů. Protože jde o jeho vedlejší činnost, nemůže na jeho provoz čerpat příspěvky státu, ale musí ztrátu hradit z jiné vedlejší činnosti, což je pronajímání ubytování. To je ale pak zase na úkor ubytování studentů.

Na financování provozu bazénu v majetku kraje se město podílet nechce, podle primátorky Karlovy Vary také v podstatě dotují sportování dětí z okolních měst ve svých zařízeních. Jednou z variant by mohlo být i oddělení bazénu od domova mládeže a provozování samostatně.

Podle poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) by ale s dobrým marketingem bylo možné bazén u domova mládeže bez problémů zaplnit. Nyní má obsazenost jen okolo 35 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, sporty, Karlovy Vary, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj prověří náklady na provoz bazénu u domova mládeže ve Varech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.