Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velká nádrž na Rolavě má získat vlastní napájení, cílem je zlepšit kvalitu vody

Karlovy Vary vybudují přímé napájení vodou pro velkou nádrž koupaliště Rolava. Mělo by to zlepšit kvalitu vody, která se nyní do větší z nádrží dostává přepadem přes malou nádrž. Kromě toho chce město udělat několik vrtů, které by v suchých obdobích mohly pomoci získat další zdroj vody pro koupaliště. Celkově by tato dvě opatření měla stát 1,25 milionu korun, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

"Celé je to hnané myšlenkou, abychom zlepšili kvalitu vody na Rolavě, v takzvaném Mlýnském rybníku, který má velkou a malou nádrž. My chceme, aby velká nádrž měla po celé letní období dostatečně kvalitní vodu. Budeme čerpat samostatným přívodním potrubím přímo z vodoteče do velkého rybníka, tedy ne přepadem z malého rybníka, kde se voda rychle kazí," řekl Vaněk. Práce na stavbě přívodu vody by měly začít ještě letos tak, aby napájení bylo připravené na příští letní sezonu.

Voda do rybníků na Rolavě se bere z říčky Rolava. Ta je ale v posledních letech v létě na vodu velmi chudá. Povodí Ohře proto nemůže v suchých měsících čerstvou vodu pro Rolavu dodávat.

Podle Vaňka je do budoucna otázkou, zda by měl malý rybník vůbec být v současné podobě zachován. Pro rekreaci vhodný není, protože v malém objemu vody se rychle množí sinice a další vodní rostliny. A pokud získá velká nádrž vlastní napájení, mezistupeň v podobě malého rybníka už nebude potřeba.

Areál Rolava město v posledních letech modernizuje a rozšiřuje v něm služby. Kromě koupaliště je zde in-line dráha, sportoviště, dětská hřiště i občerstvení. Areál slouží také jako stanové městečko v době Mezinárodního filmového festivalu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto karlovyvary.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, Karlovy Vary, nádrž, Rolava, koupaliště, rybník, Mlýnský rybník, Povodí Ohře (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká nádrž na Rolavě má získat vlastní napájení, cílem je zlepšit kvalitu vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.